Primarul celei mai atractive localitati turistice din Clisura Dunării, Nicolae Furdui, crede că dezvoltarea turismului în Caraș-Severin, extrem de importantă pentru dezvoltarea județului, ține și de un mediu curat, iar colectarea și transportul gunoiului menajer a devenit o mare bătaie de cap pentru mai toți edilii județului, mai ales a celor din mediul rural.
Tergiversarea punerii în funcțiune a deponeului de la Lupac, prin întârzierile generale atât de birocrație, cât și de constructor și mai apoi amânată de problemele apărute la bazinul de levigat și staţia de sortare, determină UAT-urile să caute soluții pentru a scăpa de gunoi și să-și amortizeze costurile de trasnport, foarte mari. Primarul din Berzasca, dezvăluie cât de afectate sunt în acest sens localitățile din Clisura Dunării.
„Noi ca să putem vorbi despre turism, să vorbim despre dezvoltare, în primul rând trebuie să fim curați, iar ca să fim curați trebuie să funcționeze sistemul integrat de gestiune a deșeurilor. De cât timp nu funcționează acest sistem? Ce vină avem noi UAT-urile că trebuie să facem tot felul de artificii ca să putem plăti tot felul de amenzi la Garda de Mediu, pentru că noi nu putem să fim competitivi, adică noi nu putem să amortizăm, să acoperim cheltuielile de funcționare a serviciilor de gospodărire comunală și plata pentru colectarea deșeurilor, selective, așa cum spune legea, pentru că avem costuri enorme! Să ne gândim ce înseamnă să duci deșeurile de la localitatea Bigăr până la Lupac, adică 170 de km, în plus acolo să plătești gestiunea pe groapă și taxa pe mediu! Și să se întâmple astăzi să plece spre Horezu sau spre Oradea!?”.
Costurile de colecatre și transport al gunoaielor către gropile din țară sunt o piatră de încercare pentru administrațiile locale iar gestionarea deșeurilor a devenit o mare provocare.
„Ce înseamnă acum că eu mi-am rezolvat problema într-un fel, să mă duc spre Turnu-Severin, când noi ar trebui să avem stația de transfer de la Pojejena funcțională!? Noi suntem mai murdari ca înainte de a închide gropile de gunoi neconforme, cum le-au numit ei înainte de realizarea proiectului sistemului integrat. Aveam o groapă de gunoi unde duceam gunoaiele și toate comunitățile erau curate. Acum ne batem cu gunoaiele peste tot. Pescarii vin aruncă gunoie, turiștii sunt așa cum sunt, obosiți, vin și generează gunoaie, structurile de primire turistică generează multe deșeuri, oamenii din comunitățile noastre generează deșeuri și noi nu putem să le gestionăm datorită faptului că sunt atât de multe și ne depășesc, ne depășesc pentru că costurile de colecatre și transportare la o groapă de gunoi sunt fantastic de mari, pentru că nu suntem în stare de 3 ani de zile să dăm drumul la o groapă de gunoi!
Ce vină au comunitățile locale că a fost un eșec pe licitația pe care nu am organizat-o noi, au organizat-o alții! Ce vină avem noi că a fost ales un proiectant prost? Dar noi suportăm, noi suntem amendați. Oamenii vin și ne spun: să știți că este frumos în zonă, dar sunt cam multe gunoaie!”, precizează primarul din Berzasca, Petru Nicolae Furdui.
Diana RADU