Primarul Dumitru Ursu a luat taurul de coarne! Magistrală de gaz pe Valea Carașului, Valea Almăjului și în Clisura Dunării!

modelmic-Recovered

Racordarea localităților din Valea Carașului și din Clisura Dunării la sistemul de transport al gazelor naturale reprezintă un proces necesar pentru comunitățile din această regiune a Caraș-Severinului, un demers susținut și de parlamentarul Luminița Jivan care se realizează ulterior procesului de acces la sistemele de transport și care se adresează solicitanților care au un consum anual cel puțin egal cu debitul mediu anual pentru un punct de ieșire la sistemul de transport al gazelor naturale.

Primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu, a avut la începutul acestei săptămâni inițiativa de a pune la masa dialogului conducătorii unităților administrativ teritoriale din Moldova Nouă, Bozovici, Ciudanovița, Grădinari, Răcășdia, Gârnic, Ciuchici și Sasca Montană, în vederea creării unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară pentru sprijinirea proiectului de racordare la sistemul național de transport al gazelor naturale pentru localitățile de aici.

„Am avut o discuție la București cu domnul ministru al economiei iar la solicitarea noastră avem pentru început o informare, așa numită soluție de birou care poate fi modificată în funcție de nevoile noastre și procpunerile cu care vom veni. Propunerea noastră este să venim de la Reșița cu rețeaua peste Lupac, Grădinari , Oravița, Răcășdia, Nicolinț, Naidăș, Pojejena, Moldova Nouă iar pentru Valea Almăjului, studiem soluția Moldova Nouă – Bozovici sau Anina – Bozovici. În primul rând, trebuie să înființăm un ADI pentru că uniți, vom fi cu adevărat băgați în seamă la București. Desigur mai întâi vom discuta cu proiectant, topograf și în funcție de cetățenii pe care îi are fiecare UAT implicat, să participăm cu o cotă parte de finanțare la studiul de fezabilitate“, a declarat primarul Ursu. Primarul Oraviței, Dumitru Ursu, consideră că la următoarea întâlnire să fie prezent și un reprezentant al Consiliului Județean Caraș-Severin.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157691871821010″]

Au existat și voci care au spus că această cotă parte ar trebui să țină cont de distanța pe care o acoperă magistrala pe teritoriul fiecărui UAT. Oravița – Anina – Bozovici, a fost propunerea primarului Adrian Stoicu de la Bozovici, cel care consideră că și Anina trebuie prinsă în această magistrală. „Trebuie să ne asumăm înființarea acestui ADI, cotizațiile aferente, chiar dacă, așa cum se cunoaște, nici comunele și nici noi nu stăm bine cu bugetele. Traseele magistralei le vor face specialiștii, ideea este să fie intenția concretizată. Noi suntem de acord să susținem ceva mai consistent acest proiect, Moldova Nouă fiind și capăt de linie, noi orașele, trebuie să fim generatori de finanțare în acest subiect“, a declarat la reuniunea primarilor, edilul M9, Adrian Torma.  „Trebuie să contactăm un consultant înainte de înființarea ADI-ului nostru, pe care nu cred că trebuie să îl folosim doar pentru gaz. Ne va trebui un sediu, prin hotărâre de consiliu local“, s-a arătat dispusă să pună umărul la construcția ADI-ului, viceprimarul Oraviței, Lorena Ion. În ceea ce privește numele consultantului, primarul Torma a venit și cu o propunere, în persoana avocatului Dan Stan.

„Să vă așteptați, fiecare dintre dumneavoastră, ca studiul de fezabilitate să nu fie unul ieftin. La ultima ofertare de către consultanții ANRE, aceasta însemna în jurul a un miliard pentru o comună și câteva miliarde pentru orașe“, a ținut să-i avertizeze pe aleși, un alt edil prezent la masa rotundă de la Oravița. La reuniunea de la Oravița nu au putut fi prezenți o seamă de primari care și-au dat în prealabil acordul și susțin acest proiect de racordare la gaz.

Toți primarii prezenți la întâlnirea de la Oravița, au căzut de acord că înființarea asociației în care vor fi incluse toate primăriile de pe Valea Carașului, Valea Almăjului și Clisura Dunării este imperios necesară pentru demararea acestui mega-proiect, unul care ar însemna racordarea la gaz a gospodăriilor cetățenilor din aceste zone. Asumarea realizării asociației ar putea fi în sarcina primarului comunei Bozovici, Adrian Stoicu, acesta fiind nominalizat de ceilalți edili.

Primarii au abordat și teme legate de infrastructura din zonă și proiecte strategice tangențiale județului, precum autostrada Timișoara – Belgrad.

Sergiu TABAN

 

 

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. George

    Da da totul o să rezolve acești primari,(Pasărea Mălai Visează) mai ales când îl văd acolo pe Hoțul cel mare din com GÂRNIC, acest primar Hoțoman ar fura și scaunul acela pe care stă..

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei