PREMIERĂ: Turism tradițional la Armeniș! Sălașele străbune din Banatul de Munte, valorificate printr-un proiect inedit!

modelmic

 

După reintroducerea zimbrului după mai bine de 200 de ani în pădurile cărășene, WWF România, împreună cu autoritățile locale din Armeniș au în plan un nou proiect inedit prin care să pună în valoarea bogăția naturală și istorică a Banatului de Munte.

Vechile cătune și locuințe de vară, ascunse bine în inima pădurilor cărășene, acolo unde bunicii și străbunicii noștri își petreceau cea mai mare parte a zilelor de vară, vor ieși din colțul uitării și se vor transforma în atracții turistice greu de uitat.

Mai exact, proiectul presupune reabilitarea acestor cătune și sălașe, la inițiativa asociației locale AMZA și a organizațiilor WWF România și Rewilding Europe. Reabilitarea acestor construcții, vechi de sute de ani, nu va fi făcută la întâmplare. Proiectul va fi coordonat îndeaproape de arhitectul Ileana Mavrodin, cea care a adus în România fenomenul caselor ecologice, din lut.

casa5

Astfel, sălașele din munții și văile din jurul comunei Armeniș vor fi restaurate tradițional, cu aceleași materiale folosite la construirea lor. Astfel, cu lut, paie, argilă, piatră, sau lemn, casele în care străbunii noștri își petreceau verile vor conserva tradiția Banatului de Munte și se vor transforma, cu siguranță, în locații râvnite de turiști.

„Ne-am asociat într-o asociație comunală. Proprietarii de terenuri din zona Plopu, cei care au și sălașe am avut parte de vizita unei doamne arhitect care se ocupă cu reabilitarea caselor vechi și am îmbrățișat această idee, atât noi ca și administrație publică, cât și cetățenii localității. Am fost foarte bucuroși de această inițiativă. Noi de la începutul proiectului am avut acest gând și dorința de a promova zona aferentă comunei Armeniș prin atragerea a cât mai multor turiști pentru că este chiar păcat ca o zonă atât de frumoasă să nu fie promovată”, explică Petru Vela, primarul comunei Armeniș.

Cătunele vor fi folosite ca și destinație de cazare pentru turiști și grupuri, unde vor putea face fel de fel de activități și de unde vor putea porni pe traseele montane. Mai mult, locuitorii zonei vor fi învățați să se ocupe de un turism tradițional, care să ducă la creșterea situației economice a comunei, dar și la promovarea bogățiilor naturale în care zona abundă.

DSCF3307_wm

„Avem în plan restaurarea cătunelor localnicilor, fostele case de vară unde ei mergeau pentru muncile câmpului. Acestea sunt foarte izolate și într-un mediu sălbatic foarte frumos. Am dori să le restaurăm folosind aceleași materiale din care ele au fost construite inițial, cum ar fi pământ, cărămidă din lut, lemn. Restaurarea lor va fi foarte simplă, vom păstra stilul original, iar turiștii vor putea avea o experiență autentică. Ileana Mavrodin este o arhitectă cunoscută, o pionieră în lucrul cu materialele tradiționale cu care vom lucra la acest proiect”, explică Oana Mondoc, din partea WWF România.

Se dorește ca proiectul să prindă rădăcini în Munții Țarcu până în vara anului 2016, spun reprezentanții WWF România, și, dacă va avea succes aici, va fi extins și în alte zone încărcate de istorie și de locații rustice ascunse în inima munților și nevalorificate încă.

DSCF3308_wm

 Alexandra JURCA

Foto: banatuldemunte.ro

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei