Peste 250 de voluntari și-au dat mâna pentru a înfrumuseța o comună din Caraș-Severin!

modelmic

Peste 250 de voluntari și-au dat mâna într-un adevarat maraton al faptelor bune, pentru a duce la îndeplinire unul din cele mai inedite proiecte derulate până în prezent în județul Caraș-Severin. Acesta a vizat renovarea a peste 30 de case din comuna cărășeană Eftimie Murgu, localitate cunoscută pentru celebrele sale mori de apă, vechi de sute de ani și care atrag anual un număr important de turiști.

Proiectul Color the Village al asociației Acasă în Banat a ajuns la final. În cifre acesta poate fi rezumat astfel: peste 250 de voluntari și 34 de case renovate în 4 zile. Voluntarii au fost prezenți în comuna cărășeană în 20-22 iunie și pe 27 iulie, zile în care au fost vopsite porți și ferestre, fațadele caselor au fost reparate și zugrăvite. În plus, au fost recondiționate și două fântâni și un pod de la intrarea din sat. Iar la final, casele au primit și flori la ferestre.

În prima etapă, în perioada 20-22 iunie au fost făcute intervenții la 29 de case, însă, deoarece scopul declarat al proiectului era de 30 de case, voluntarii s-au mobilizat pentru încă o zi și în 27 iulie au revenit la Eftimie Murgu. Și pentru că nu s-au putut opri la o singură casă, voluntarii au reușit ca până la finalul zilei să zugrăvească alte cinci imobile.

Voluntarii Asociației Acasă în Banat au intervenit în special la casele cu fațadele gri, unde proprietarii erau oameni în vârsta sau familii cu dificultăți materiale.

64777815_199412947644444_5744157311132237824_o colorthevillage-final (3) colorthevillage-final (1) (1)

Credem că în urma acestui proiect,  toată lumea a avut ceva de câștigat. Comuna Eftimie Murgu e acum mai frumoasă, iar turiștii care ajung aici să viziteze morile de apă sunt atrași și să se plimbe prin sat, să stea de vorbă cu oamenii, să guste din bunătățile locului, să întrebe de coleșa sau de brânza de găinușă. Proprietarii caselor au acum nu doar o casă frumoasă, ei au acum mulți prieteni pentru că voluntarii au prins drag de ei și vor să vină să îi mai viziteze. Noi, toți voluntarii, am câștigat o experiență uimitoare, ne-am dat seama că adunându-ne forțele într-un timp foarte scurt, putem face miracole”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Pentru finalizarea cu succes a acestui proiect au participat voluntari din mai multe zone ale țării, din Timișoara, Reșița, București, Tulcea, Cluj sau Bihor, de la elevi și studenți la pensionari care au vrut să dea o mână de ajutor. Nu au lipsit nici sponsorii, care au donat materiale sau bani, dar și alimente sau flori. Iar planurile celor de la Acasă în Banat nu se opresc aici.

Ce urmează după Color the Village? Un nou Color the Village! A fost o experiență extraordinară pentru toată lumea și vrem să o repetam și anul viitor. E un festival al faptelor bune care va ajunge în fiecare an în alt sat din Banat. Însă până atunci, demaram și alte proiecte pentru a pune în valoare patrimoniul Banatului, pentru că ne simțim cu adevărat Acasă în Banat”, a adăugat Radu Trifan.

colorthevillage-final (6) colorthevillage-final (7) colorthevillage-final (8)

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei