Peste 250 de piese din epoca romană, prezentate la Reșița, în cadrul unei expoziții inedite! Vernisajul va avea loc de Ziua Culturii!

modelmic

 

Muzeul Banatului Montan va găzdui luna aceasta o expoziție inedită cu piese din colecțiile Muzeului Național al Banatului. Expoziția va fi vernisată luni, 15 ianuarie, chiar de Ziua Culturii Naționale, de la ora 11:00, iar cei interesați vor putea admira ștampile tegulare romane, țigle sau cărămizi marcate cu ștampile specifice unor ateliere sau cu însemnul legiunii sau cohortei, toate adunate de-a lungul anilor din diverse situri arheologice.

Evenimentul este închinat memoriei împăratului Traian, explică Livia Magina, purtătorul de cuvânt al Muzeului Banatului Montan din Reşiţa:

„Colecția de cărămizi romane ștampilate a Muzeului Național al Banatului – Timișoara este una dintre cele mai reprezentative la nivelul Banatului și cuprinde peste 250 de piese întregi și fragmentare din cele mai importante situri arheologice de epocă romană imperială (secolele II-III p.Chr.). Ea s-a format în timp prin acumularea de material tegular roman adunat din cercetări proprii, îndeosebi de la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orșova (Dierna), Pojejena sau din donații mai vechi, cele mai spectaculoase prin ineditul și importanța lor istorică fiind cele provenite de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad și Sânnicolau Mare. Prin acest eveniment dorim să marcăm cei 1900 de ani care s-au scurs de la apoteoza împăratului Traianus, cel care a realizat cucerirea regatului lui Decebal și a integrat teritoriul Banatului la civilizația romană. Vor fi prezentate în cadrul expoziției cele mai interesante piese cu explicațiile științifice de rigoare”.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul din Reșița timp de două săptămâni, până pe data de 26 februarie.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei