Pelerinaj şi sfinţire de icoană la Pocei

modelmic

 

În data de 27 iunie 2015, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a efectuat o vizită de lucru în localitatea Pocei (Pocsaj), din judeţul Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar).

În această localitate, cu vechi tradiţii româneşti,  trăiesc şi astăzi etnici români, majoritatea de religie greco-catolică. În jur de 50 de familii din România s-au stabilit la Pocei după anul 1990.

În această zi, la Biserica greco-catolică din localitate, care a fost renovate recent, s-a desfăşurat un pelerinaj al credincioşilor greco-catolici din zonă, cu ocazia sfinţirii unei icoane, copie a celei “făcătoare de minuni”, aflată la Mănăstirea mariană de la Mariapocs, din apropierea Budapestei.

Preotul paroh de la Pocei, Zoltan Miklos, împreună cu un sobor de preoţi, a celebrat ceremonia religioasă, la care au participat sute de persoane. Manifestările din această zi au cuprins o conferinţă, o masă comună, un spectacol prezentat de elevii din Pocei, competiţii sportive etc. La eveniment, a fost present, printre oficialităţi, Szunai Miklos, secretar general al Consiliului Demnităţilor Umane de la Budapesta, originar din Pocei.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157654887032320″]

 

În cursul zilei petrecute la Pocei, diplomatul român s-a întâlnit şi a avut întrevederi cu primarul localităţii, Gyula Kecskes, cu viceprimarul localităţii, Kun Istvan, cu doamna Jenone Maszu, preşedintele Autoguvernării Minoritare Româneşti de aici.. În convorbirile avute cu oficialii din Pocei, s-a dicutat despre situaţia comunităţii româneşti de aici, dinamica dezvoltării comunităţii, despre schimburile culturale între Pocei şi localităţi din România. Comuna Pocei este înfrăţită cu localităţile Budureasa (jud. Bihor) şi Tomeşti (jud. Timiş).

La şcoala din Pocei, condusă de directorul Pirosca Molcsan, invaţă peste 280 de elevi, care urmează si ore de limba şi literatura română, istorie şi civilizaţie românească.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei