Părintele Pál de la Reșița, numit de către Papa Francisc, Episcop de Timișoara!

modelmic

Sfântul Părinte de la Vatican, Papa Francisc, l-a numit astăzi Episcop romano-catolic de Timișoara pe Mons. József-Csaba Pál, până acum arhidecan al Arhidiaconatului Banatului Montan și Paroh la Reșița, în aceeași dieceză.

Totodată, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a Episcopului Martin Roos, care conduce Dieceza de Timișoara din 1999 și a ajuns la limita de 75 de ani indicată de Dreptul Bisericesc. Din voința Papei Francisc, Mons. Roos va continua să conducă Dieceza de Timișoara ca Administrator Apostolic până ce noul episcop își va începe misiunea, după care va fi episcop emerit.

Data și locul consacrării episcopale a Mons. József-Csaba Pál vor fi stabilite ulterior. Mons. Pal va fi, astfel, al patrulea episcop al Diecezei de Timișoara înființată canonic în 1923, și al 91-lea succesor al Sfântului Gerard (1030-1046), primul ierarh al Episcopiei de Cenad care cuprindea teritoriul actualei Dieceze de Timișoara.

Cu bucurie în suflet anunț clerul, persoanele consacrate și enoriașii Diecezei noastre (de Timișoara), că în această zi, în data de 16 mai 2018, Sfântul Părinte, Papa Francisc l-a numit ca nou Episcop romano-catolic de Timișoara pe pr. Pál József-Csaba, canonic, arhidiacon și paroh. Pe noul Episcop să îl însoțim cu rugăciunile și urările noastre de bine. Bunul Dumnezeu să îl ocrotească și să îi dăruiască multă putere, har îmbelșugat și bucurii în activitatea arhierească“, a ținut să transmită Episcopul Roos.

Noul episcop s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Șoimeni-Ciuc, județul Harghita. După studiile gimnaziale a urmat așa numita Școala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal. După hirotonire timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș, iar începând cu anul 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nitzkydorf. În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. În cadrul Capitlului Catedralei a primit titlul de Canonicus Carolinus Senior. Începând din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”.

Conform Bisericii Romano-Catolice, „până în prezent noul Episcop a activat cu pricepere și dăruire, dând dovadă în această slujire de multă râvnă și fidelitate. Activitatea depusă în slujba Diecezei de Timișoara a fost apreciată atât de clerul diecezei cât și de credincioși. Pentru contribuția marcantă la viața spirituală și mișcarea ecumenică defășurată la nivelul municipiului Reșița în anul 2010 Consiliul Județean i-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin”. Consacrarea și instalarea întru Episcop va avea loc la data de 6 august, în sărbătoarea „Schimbării la față a Domnului”, începând cu orele 10:00 în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara“.

Dieceza Romano-Catolică de Timișoara se întinde pe o suprafață de 24755 km2 și în structura ei administrativă internă este alcătuită din patru arhidiaconate incluzând 74 parohii grupate în 8 protopopiate și deservite de 93 de preoți diecezani și călugări. Numărul credincioșilor romano-catolici din această Dieceză este de 108715 de persoane, din care 47943 sunt maghiari (44,1%), 29454 români (27,1%), 11860 germani (10,9%), 5254 croați (4,8%), 4771 bulgari (4,4%), 2443 slovaci (2,2%), 2908 rromi (2,6%), 2005 cehi (1,8%), 2077 de alte etnii (1,9%).

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Arthur Marcu

    Parintele Pal nu e doar un Preot, acum Episcop, ci e unul dintre putinii Preoti care chiar se daruiesc 100% Divinitatii. E un indrumator spiritual, un “psiholog” pentru toti cei care l-au intalnit. Ma bucur ca am avut norocul sa merg la biserica si la intalnirile de tineri cand era el acolo. Dumnezeu sa va aibe in grija si sa va dea putere si intelepciune sa il slujiti la fel si in continuare.

  2. Anette

    Un om deosebit cu calitati exceptionale ,foarte bine pregatit profesional,absolut totul la superlativ despre acest om.Dumnezeu sa-i dea putere si sa slujeasca la fel de bine,

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei