Pagină de istorie: povestea fascinantă a valsului care poartă numele stațiunii Băile Herculane!

modelmic

Un celebru vals, compus în urmă cu peste 100 de ani de un muzician austriac, poartă numele stațiunii Băile Herculane. Din păcate, puțini sunt cărășenii sau chiar locuitorii din Herculane, care mai sunt la curent în zilele noastre cu această inedită poveste. Istoria fascinantă a valsului care s-a născut chiar în clădirea cazinoului frecventat pe vremuri de aristocrația Imperiului Austro-Ungar, este readusă însă în atenție de istoricul Dorin Bălteanu. 

„Souvenir de Herkulesbad” este numele celebrului vals compus în stațiunea de pe Valea Cernei de către austriacul Jakob Pazeller, cu peste 100 de ani în urmă. Acest lucru se întâmpla în vara anului 1903. Prezent în Băile Herculane, pentru o serie de concerte derulate în pavilionul muzical din parcul central, compozitorul și dirijorul austriac, având un moment de pauză, s-a dus în salonul de cură de la Cazinou, s-a așezat la pian, relaxat, și a început să improvizeze câteva note muzicale.

La un moment dat a observat că din improvizațiile sale a rezultat o temă interesantă, care în cele din urmă s-a dezvoltat într-un vals. În câteva zile, premiera valsului a avut loc chiar la Cazinoul din Băile Herculane, iar audiența a fost extraordinar de impresionată. Desigur că a contribuit și atmosfera locului și muzica acelui compozitor Jakob Pazeller, ca turiștii de atunci să rămână cu amintiri de neuitat de aici, din Băile Herculane”, a povestit pentru Reper 24, istoricul Dorin Bălteanu.

Surprinzător, valsul s-a bucurat de un succes deosebit, fiind cântat la aceea vreme pe scene din Budapesta, Viena, Leipzig, Stockholm, și chiar din Chicago și Tokyo. Chiar și în zilele noastre, valsul, relativ puțin cunoscut în România, este cântat în întreaga lume, făcând cunoscut numele stațiunii milenare, înființate de romani pe Valea Cernei. Cei interesați pot asculta valsul și pe Internet, pe Youtube putând fi găsit în mai multe variante, printre care și cea pe care vi-o prezentăm în continuare, în interpretarea compozitoarei și violonistei austriece de origine română, Doina Fischer:

La vremea respectivă ziariștii l-au întrebat pe compozitor: Dle Pazeller, ați avut cumva senzația că ați compus ceva extraordinar, care vă va face faimos în toată lumea? Răspunsul a fost foarte sincer și scurt: Nu, am compus o mulțime de asemenea valsuri, poate mai frumoase decât acesta, dar nimeni nu a observat. În schimb audiența de la Băile Herculane a fost foarte impresionată”, a mai povestit istoricul Dorin Bălteanu, care recent a fost contactat de nepotul compozitorului, care i-a propus să reînvie povestea valsului, incluzând-o într-o viitoare lucrare.

Jakob Pazeller s-a născut în anul 1869 în Baden-bei-Wien și a decedat la Budapesta, în anul 1957. Și-a început cariera la compozitor la o vârstă relativ tânără, cea mai cunoscută creație a sa fiind însă Souvenir de Herkulesbad.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157659942003938″]

Clădirea în care a fost compus valsul, Cazinoul din Băile Herculane, frecventată pe vremuri de aristocrația din imperiul Austro-Ungar, a construită în anii 1860. În ultimii ani, Cazinoul, considerat monument istoric, a fost însă neglijat, ajungând într-o avansată stare de degradare, asemenea multor clădiri istorice din stațiunea de pe Valea Cernei. Recent, însă, la clădirea Cazinoului au început lucrări de reabilitare. Sala în care pe vremuri a fost compus valsul a fost retencuită, au fost schimbare ușile și refăcute balcoanele.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

10 Comentarii

  1. GEORGIANNA

    Suntem foarte indignati de 25 de ani pentru nesimtirea si incultura celor care
    nu au miscat un deget sa salveze aceasta minune a Romaniei, o mandrie nationala si statiune de vis, din toate punctele de vedere; iti vine sa plangi cand mergi acolo si vezi dezastrul ,aproape irecuperabil- ca si alte multe statiuni-;
    din milioanele recuperate de la hipopotamii astia, sa se aloce o parte si pentru
    refacerea urgenta a acestor bogatii daruite spre a fi cultivate, nu distruse; cata lume s-a tratat si vindecat la Herculane, sau s-a bucurat de acest cazinou;
    va rugam, salvati, salvati, salvati si HERCULANE!

  2. Balanescu Dana

    In 2003, Werner Henn (jurnalist la ARTE V-Baden-Baden, originar din RESITA) mi-a povestit despre compozitor si vals, propunind sa aducem orchestra din BADEN-BADEN -dirijor fiind nepotul compozitorului. Se implineau atunci 100 de ani de la compunerea sa. Din pacate, nu s-a reusit, ma bucur, insa ca Dorin Balteanu, preluind informatiile noastre,le-a aprofundat, a luat legatura cu acesta si a descris pe larg in cartile si prelegerile sale despre vals.
    Prima oara, scriitorul si matematicianul Dan Farcas mi-a..fluierat valsul. Apoi, l-am ascultat in multe versiuni pe internet. Este minunat, parca se aude clipocitul izvoarelor termale si al Cernei!

  3. Julianna

    Ma bucur, ca de fiecare data, cand se sterge praful de pe ceva uitat, dar valoros. Ma leaga amintiri frumoase de Baile Herculane. In rest, sunt de acord cu Georgianna.

  4. Florin Nechita

    Cum s-a putut lasa asa o bijuterie in paragina.
    Eu ca primar faceam prin subscriptie publica renovarea dar nu o lasam sub nici o forma sa se distruga

  5. viciietu@gmail.com

    La noi ca la nimeni asta este situaţia dezastruoasă marilor valori culturale ce nu sunt valorificate căci la noi saunt la zi afacerile oneroase ce sunt valorificate prin mijloace finaciare dubioase ce duc spre” cătuşe”.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei