(P) Chiriaș sau proprietar cu rate? De ce să optezi pentru a doua variantă?

modelmic4

De ce aș opta pentru a doua variantă?

O dilemă a zilelor noastre este dacă să locuiești în chirie sau să fi proprietarul locuinței în care locuiești, cu rate plătite la bancă? De cele mai multe ori opiniile celor chestionați sunt bazate, în mare parte, pe personalitatea și pe experiența de viață a acestora. Problematica excede sfera acoperită de educație financiară. Locuința reprezintă unul din aspectele fundamentale ale vieții de zi cu zi, cu impact enorm asupra tuturor celorlaltor aspecte – locuința determină cât de obosit ajungi la muncă, cât de mulțumit te întorci acasă, cât de mult cheltui, și altele. De asemenea, criteriile aplicabile în a structura modul de a locui se schimbă în timp și sunt specifice fiecăruia – astfel încât a reduce la proprietate vs chirie pare simplist. Cu alte cuvinte, înainte de toate trebuie să treci la calcule, vezi care sunt dorințele, preferințele și valorile tale. Ele îți vor dicta în final cât de mulțumit și împlinit ești cu viața ta.

modelmic1

Nu mai este niciun secret ca rata la banca pentru un apartament este mai mica decat chiria pentru acel apartament. Băncile abundă in astfel de exemple in programele lor de marketing prin care vor sa ii transforme pe chiriasi in clienti.

În cazul complexului City Center Reșița ai parte de un apartament nou, pus la punct, pe care, dacă îți dorești, antreprenorul ți-l poate și mobila la un preț mult mai avantajos decât cel pe care ți l-ar oferi orice alt producător de mobilă.

Iar investiția este una profitabilă pentru că această piață nu va pica in cazul blocurilor noi, ceea ce nu e valabil pentru blocurile mai vechi de 30 de ani care sunt în degradare iar investițiile în reparații și întreținere sunt din ce în ce mai mari.

Poți deduce logic că este mai ieftin să plătești rata la bancă vs chirie, asta dacă crezi cât de cât în economia de piață. Nimeni pe piață nu face afaceri pentru a ieși în pierdere. Dacă un proprietar își închiriază proprietatea de bună voie, fi sigur că își va recupera de la chiriași costul investiției, amenajările, taxele plus o marjă de profit. Altfel, ar fi vândut proprietatea și gata. Nimeni nu întreprinde ceva doar de dragul de a întreprinde. Toți vor să își maximizeze profitul.

Doua observații. Prima, corect ar fi sa compari chiria cu dobanda aferenta ratei, nu cu rata intreaga. Principalul dintr-o rata sunt tot banii tai, nu profitul bancii. A doua, chiria o plătești toată viața, ratele doar 20-30 de ani.

Dacă ești proprietar și ai ditamai apartamentul de 3 sau 4 camere pe care nu ți-l mai permiti, te muți în chirie în garsioneră și închiriezi apartamentul. Simplu, da?

Îți îngrădește mobilitatea?

Nu ți-o ingradeste neapărat. Poti oricand sa o inchiriezi si sa te muti oriunde doresti. Daca esti pus pe ideea de independenta financiara, investitiile imobiliare sunt un mod excelent de a avansa. Cand iti cumperi o proprietate, fie pentru a o folosi tu sau pentru inchiriere, asigura-te in primul rand ca acea proprietate sa fie inchiriabila.

1a2.12-1a3

Îți blochezi banii?

Într-adevăr îți blochezi ceva bani in avans. Ideea este că acei bani încep să produca profit din prima zi: te scuteste pe tine de chirie, măi dragă indecisule. Mai mult, proprietatea se va aprecia în valoare pe termen lung. Deci faci și o investiție de capital.

Vorbind strict din punct de vedere financiar, decizia de a cumpăra în rate sau a-ți plăti chirie este simplă: cumpără în rate. Este mai profitabil, capitalizezi o parte din rate, acumulezi active.

Cumpărarea unei locuințe este ca o afacere – are costuri de start, muncești la ea ani de zile, ani în care pe lângă că îți asigură traiul (locuiești acolo), crește și în valoare (îți crește activul net prin achitarea principalului și prin creșterea în valoare a proprietatii), iar după un număr de ani, începi să ai venit pasiv din ea.5-1a3

Astăzi, în România este mai avantajos să îți cumperi un apartament mai bine decât să stai în chirie .

Iar alinierea pieței imobiliare la prețurile de pe piața europeană va determina o creștere a prețurilor în piața imobiliară din România.

Cu alte cuvinte, grăbește-te pentru că City Center Reșița te așteaptă…dar nu o veșnicie!

Contactează City Center Reșița la numerele de telefon 0739395040, 0739395030  sau pe email la adresa vanzari@ccresita.ro

4-1a3

Reper 24

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    Chiriaș sau proprietar cu rate?

    Rate!
    Este mai avantajos :)
    Dacă nu poţi plăti o rată … pierzi totul!
    “Tăiţeii” … abia aşteaptă asta, doar câştigă dublu, nu?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei