Oare noi nu putem, sau nu vrem, să facem din țara noastră o adevărată grădină a Maicii Domnului?

modelmic41

Majoritatea oamenilor care pleacă în vacanță în țări străine aleg autocarul (pentru că sunt multe oferte acum cu cazare cu tot, mic dejun deci se iese mai ieftin), cu avionul pentru că e mai scurt sau cu mașina mică pentru că poți avea un program mai flexibil.

Din această introducere ați prins ideea c-am plecat cu mașina.

De data asta am plecat de la domiciliu la ora 00:30. Am ieșit din țară pe la Naidăș, am intrat în Serbia pe la Biserica Albă, am trecut prin KUVIN și am ajuns la SMEDEREVO, unde am urcat pe autobanda sârbească și m-am mai dat jos la granița dintre MACEDONIA cu GRECIA.

Aici plătiși bre 4,5 euro pe primul segment de autostradă sârbesc, iar pe al doilea 2,5 euro, la macedonieni ai trei plătiși bre de câte 1,5 euro și am ajuns la vama cu grecii. Aici am așteptat circa 2 ore să intrăm în Grecia datorită numărului mare de autoturisme aflate în tranzit către stațiunile de pe litoralul grec.

În Grecia, dăi bice, că vine căldura mare și plătiși bre la trei puncte câte 2 euro per total și în final la ora 10:00 eram la Hotel DANAI 4 stele din Olimpic și dăi pe repede înainte băi în mare, plaje, soare, fete cu țâțele goale.

Seara, întâlnire cu ghidul nostru din Grecia – doamna ELENA IONESCU o româncă ultra mega deșteaptă frumoasă și devreme acasă care nu a putut performa în Românica din cauza condițiilor idioate nepotice și despotice de la noi și s-a stabilit în Grecia de 15 ani, dar cum sângele apă nu se face lucrează pentru o firmă grecească de turism în relațiile de afaceri ale acesteia cu Românica.

Românca noastră este Licenced Tourist Guide la Sirios Travel – Grecia. A studiat Geography – Travel and Tourism Studies la Universitatea din București, în prezent studiază Istoria artei la Open University of Cyprus.

Vedeți oameni buni, de aceea nu mai avem intelectuali rasați, adevărați lideri, care să ia hățurile puterii și să conducă țara cum trebuie, pentru că au plecat din țară de groaza prostiei, a nepotismelor și a imbecilității unora. Pam pam.

Și uite așa ne-am înscris tot clanul pentru croazieră la Skiathos.

La  Skiathos se pleacă la drum cu autocarul la ora 5:30, se face pauză de mic dejun la un restaurant de lângă autostradă, apoi se reia traseul spre Portul Ahille de unde turiștii, vreo 300 la număr, se mută pe un vas de croazieră. Și aici începe distracția. Probabil majoritatea ați văzut la televizor emisiuni cu excursii în Grecia, ei bine ar trebui să vă gândiți că exact așa cum ați văzut că se petrece lumea pe vapor, se întâmplă și în realitate. Grecii dau dovada din nou de ospitalitate și spirit petrecăreț, iar românii nu se lasă mai prejos, mai ales la dans și voie bună.

Tragi aer adânc în piept și ancora se ridică, pornim la drum cu nava LISAVETA pe românește. Ne alegem un loc bun, de privit, lângă cabina căpitanului și nu peste mult timp deja era coadă la poze cu căpitanul KOSTASS. Nu îl compătimiți, îi place. Dacă vrei să faci poză, ești datoare un un pupic, mă refer la muieret. E glumeț, de viață și s-a pozat cu absolut toată lumea, nu cred că a scăpat cineva fără poză, așa că după ce a scăpat de ședința foto, let the party begin – pe oltenește.

Tot la bordul vaporului erau și copiii acestuia, când am coborât am auzit ca ar fi fost și nevasta – o olandeză- supera mea, dar n-am văzut-o. Au început cu zorba, dansul lor tradițional, au făcut o demonstrație în familie, apoi s-a făcut hora mare și a început comegia. Dacă dansați bine… u’ll get Metaxa…if not Bye-bye Metaxa :)  fix așa era faza, când zicea în română, când în engleză, când în greacă, poloneză, sârbă, germană, cehă sau cum îi venea. Copiii, leit tatăl lor, îți generează impresia că ori i-ai văzut pe la tv, ori sunt cu toții ceva actori…trebuie totuși să izicste o esplicație. Și am dansat de ne-a luat domnul dracu și când greșeam bye bye metaxa….catastrofă, again – tot pe oltenește se isplică. Trebuia sa repetăm un pas de 3 ori și KOSTASS continua cu 4 și iar ne certa. Uite așa nici nu am simțit cum am ajuns la Insula Skiathos. Am combinat hore de la noi, dansuri de la ei, muzică de-a lor, muzică de-a noastră, iar dracu știe că la un moment dat era și salsa, ce să vă mai zic.

modelmic

Și iaca poznă Insula Skiathos, mărginită de ape bleu ciel, un bleu ce te înnebunește pur și simplu, cu port pentru ambarcațiuni mici, iahturi mici sau mari, că de… dupe bugetul fiecăruia, nave mari și mai mari (ferryboat-uri) și nați-o drace că are și aeroport. Cum dracu doamne iartă-mă au reușit pârliții ăștia de greci nu știu să îl construiască cu o pistă de doar 1,8 km pe care aterizează și decolează ditamai namilele de transaltantice Boeinguri cât blocurile de mari, n-ați văzut de alea, căci vorba lui Ardiles din Las Fierbinți – Bă ești prost, ori, Bă ești nebun. Zona este tipic grecească cu căsuțe vopsite în alb și albastru ca și drapelul GRECIEI, cu acoperișuri cărămizii, parcă toate de aceeași formă, relieful fiind de deal, casele erau pe nivele. Străduțe strâmte, să poată ține umbra pe timpul zilei, temperaturile fiind destul de ridicate, bat 42 – lele. Am urcat la un punct de panoramă, mai precis Biserica Sf. Nicolae (acum am aflat și eu că Sfântul Nicolae este protectorul marinarilor și celor ce călătoresc pe apă), ne-am scăldat ochii în Marea Egee, apoi am coborât să luăm prânzul la o tavernă recomandată de ghidul nostru, dna Elena Ionescu. Aici am mâncat caracatiță și mi-am amintit de filmul Caracatița, dacă vă aduceți aminte, era la TV când eram mici. Mi s-a părut o carne ușoară. Pielea și ventuzele sunt crocante, mie mi-au plăcut.  Ne-am mai plimbat puțin în zonă, atât cât ne-a mai permis timpul, pentru că în excursiile astea e o mare alergătură. Nici nu știi unde să mergi prima dată, ce să pozezi prima dată, unde dracului, doamne iartă-mă, să stai mai bine să filmezi un avion care vine la aterizare pe o pistă de 1,8 km. Dar cu agilitatea ce-mi stă în fire la 120 de kile, zic eu, că n-am omis nimic.

Ne-am săltat cu greu burdihanurile și ne-am îndreptat cap-compas spre Plaja Koukounaries, o plajă foarte recunoscută în lume, una dintre cele 68 de plaje deținute de această insulă. Este considerată cea mai frumoasă plaja din Grecia așa că îl dai dracului de Santorini. Numele plajei cică provine de la conurile de pin, pe care le întâlnești negreșit pe nisipul fierbinte. Pădurea de pini ce mărginește plaja este considerată rezervație naturală. Aici s-au aciuit niscaiva gâște de categorie crucișător albe și negre, zic și eu codat să nu tăbare țigoinele române pe bietele lebede. Apa este ca la TV, de vis ca sa zic așa, un verde albastru, cu o temperatură ridicată și o claritate excesivă. Sărată, apa Mării Egee este mult mai sărată decât Marea Neagră, sau doar am uitat eu cât de sărată e apa noastră. :) Nu vei uita ușor pădurea de pini, pentru că la ieșire din apă te vei înțepa în acele pinilor, sau din motiv că te uiți nu știu după care EVĂ vei călca pe vreun con. Te vei gândi imediat cum dracului poate fi această plajă considerată una dintre cele mai cunoscute și ispititoare din lume…dar îți va trece repede nervul revenind în apă.

După vreo doua ore, revenim pe vapor, de data asta nu se face schimb. Cei ce au călătorit până acum cu vasul Elizabeth II nu se vor mai îmbarca pe Elizabeth I și invers, ca altădată. După ce ne îndepărtăm de țărm, începe bătaia cu baloane cu apa și în caz de urgență se scoate furtunul. Distracție ce angrenează toți turiștii, mare alergătură, mare veselie. Nici aici nu avem timp de stat pentru ca acest căpitan KOSTASS este pus pe dans și voie bună, așa că sus la dans toată lumea. Am repetat ce am dansat mai devreme, dar am învățat și ceva nou. No metaxa. Iar la un moment dat cele două nave de croazieră își lipesc pupa de prova sau cum dracului se vor fi numit părțile respective de navă adică botul vaporului și curul vaporului și nebunul de căpitan trece la bordul celeilalte Lisavete și dă-i călăreală neică pe valuri, de îți aplaudau foalele și  ziceai că acuși jupoi vulpea la toiletă.

Și cum s-au alergat cei doi KOSTASS s-a lăsat cu valuri de siaj mari dacă spui corect și spume de mare, aspecte care au deranjat de la siestă o familie de delfini și să te ții atunci neică sirtakii, brâie, hore, dansuri de toate națiile prestate de aceste nobile mamifere marine. Toată suflarea de pe cele două nave, vreo 600 de suflete, i-a aplaudat și ovaționat la scenă deschisă. A fost așa de fain că nici în rai nu cred că voi avea parte de un asemenea spectacol. Eu, responsabil cu polonezele, am rămas țucei nana într-o ureche, că mor surzit năroagele de polace cu fluieratul din gegice și uite asa am ajuns înapoi în portul Ahilion că nici nu am băgat de seamă.

Cât am navigat pe mare credeam doar că vapoarele de pasageri merg în paralel și mă gândeam cu groază că poate diliul de căpitan scoate iar furtunul și ne liniștește din dans. Dar nu, o fost slobod și să te ți brașovence, hore românești, polci poloneze, dansuri sârbești căci la un moment dat eram între șase poloneze care dansau românește de le mergeau dracii din picioare și chiuiau și fluierau din degete mai al dracului ca bărbații dar și înghițeau metaxa mai bine ca mine care sunt căpitan de cursă lungă la sportul ăsta. De data aceasta am dat de drăcoaicele poloneze, iar dacă așa o fi și în iad, îmi iau bilet primul la vinerea neagră.

Pe înserat deja ajungem în Olympic Beach, trecem pe lângă Castelul Platamonas și ne hotărâm să ne înscriem la ghidul nostru, bună rău fata asta, la excursia de vineri de la băile POZAR și cascadele de la EDESSA.

Și a venit și ziua de vineri cu EDESSA și LENUȚA, țuce-o nana pră ea.

Cascada Edessa este cea mai mare și mai spectaculoasă cascadă din Balcani și din sud-estul Europei. Dacă petreci câteva zile în Paralia Katerini, nu rata excursia opțională de la Edessa și baia din stațiunea cu apă termală, Pozar. Se pleacă dimineața la ora 07:30 spre orașul Edessa, unde vei admira o frumoasă cascadă, despre care se spune că măsoară 70 m. Am văzut această cascadă și sincer îți spun că mă îndoiesc de acești metri; din punctul meu de vedere, cascada măsoară în jur de 25-30 m, dar este deosebit de frumoasă. Orașul Edessa este unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia; este un oraș plin de verdeață, de mici izvoare, poduri și parcuri. În oraș există mai multe cascade mici, dar cascada cea mare este principala atracție. Aceasta se numește Karanos,  iar  Cascadele Gemene se numesc Diplos și sunt recunoscute ca fiind unele  dintre cele mai de preț tezaure veritabile  ce aparțin Greciei. Cascadele s-au format în secolul XIV, ca urmare a unui puternic cutremur. Zona din împrejurimile acestora a fost transformată într-un frumos parc public plin de arbori, flori multicolore, cafenele și restaurante. În spatele cascadei Karanos se afla o mică grotă ce poate fi cercetată de curioși, dacă achită 0.50 cenți la intrare.

modelmic

După ce te vei sătura să admiri cascada cea mare, Karanos, îți vei continua traseul spre alte două cascade mai mici, Cascadele Gemene. Partea proastă a lucrurilor este că nu există ascensor și cobori și sui la trepți de te găsesc toate caznele drăcești de pe lume. De aici vei ajunge la o fostă fabrică de prelucrare a cânepei. Sunt convins ca vei fi uimit de modul în care s-a păstrat această fabrică, care acum a devenit obiectiv turistic. La începutul anilor ’90, datorită controversei ce planează asupra acestei plante, fabrica s-a închis.

Vezi măi, domnu GOIAN, căci mai sunt și alți nărozi pe lume care trag cânepă pe nas?
Știai că planta denumită cânepă are peste 25.000 de utilizări? De la alimente, vopsele și combustibili, până la îmbrăcăminte și materialele de construcții, cânepa este folosită peste tot. De aici vei pleca spre o expoziție permanentă de reptile și pești, și dacă vrei să o vizitezi, la intrare vei achita biletul de 2 euro. Expoziția adăpostește pești piranha, broaște țestoase și pitoni.

Apoi te vei plimba prin parcul municipal, unde vei descoperi multe izvoare și un platan imens, supranumit copacul lui ZEUS, care ar avea câteva sute de ani, zic grecii. Al dracu ZEUS asta cu fulgerele și tunetele lui, a iubit la zeițe și muieri de ale noastre de le-au găsit toți dracii și a făcut la semizei de nu îi mai știe de număr. Ăsta șef, nu ca alții care doar au beut la viața lor.

Din orașul Edessa vei pleca spre stațiunea Pozar, unde te vei scălda în apa caldă. Temperatura apei pleacă de la 370 C și ajunge la 600 C. Aceste izvoare sunt menționate încă din antichitate. Primul observator al acestor surse cu proprietăți terapeutice a fost istoricul Herodot, iar mai apoi părintele medicinei moderne, Hippocrate le-a introdus în tratamentele sale. Indicațiile de tratament acoperă aproape toate sistemele: digestiv, circulator, respirator, nervos, osos, renal. Dintre bolile cărora se recomandă aceste băi termale amintesc: hipertensiune arterială, boli coronariene, flebita varicoasa, eczeme, dermatite, boli ginecologice, boli ale nervilor periferici, sindromuri de tulburări ale sistemului neurovascular. Dacă vrei să te îmbăiezi la cascadă, atunci vei achita 2 euro, iar dacă vrei să înoți în piscina de dimensiuni olimpice trebuie sa achiți 3 euro. Apa caldă trebuie alternată cu cea rece; se recomandă ca din când în când să ieși din apa termală și să te bucuri de apa rece de la cascada din râu. Doar bărbații puternici rezistă șuvoiului de apă rece, ai impresia că duci pe umeri sute de kilograme, iar când ai ieșit din cascadă, ești mai tânăr cu câțiva ani.

Și încă ceva, aici își ducea la refacere trupele marele ALEXANDRU MACEDON.

Stațiunea se află la poalele Muntelui Voras, ce adăpostește cel de-al treilea vârf muntos al Greciei ca înălțime după Muntele Olimp (2917) și Smolikas (2637); este vorba de vârful Kaimaktsalan, ce măsoară 2524 m. Muntele Voras este renumit și datorită centrului de ski de la Kaimaktsalan, unde se găsesc 14 pârtii de schi. Te vei putea și tu plimba la poalele muntelui, descoperind peisaje de vis. După ce te vei bucura de proprietățile apei termale, cu siguranță ți se va face foame și împreună cu grupul vei merge la o tavernă, unde poți servi diferite preparate tradiționale. Îți recomand să nu ratezi preparatele pe bază de brânză feta, buiurdi (feta la cuptor cu roșii și ardei iute) și brânza feta în crusta de miere și susan.

Asta-i vechea și noua ELLADĂ care te cucerește cu farmecul ei aparte. Grecii știu să vândă nimicuri pe bani mulți, să scoată bani din aproape orice. Pe când noi românii nu știm să scoatem bani din frumusețile României și suntem distructivi pe deasupra, asta ca bonus. Prețurile în Grecia sunt fixate după pătura socială căreia aparții, posibilități și ierarhi bine definite. La noi se practică prețul la rupere, totul se bazează pe jupuirea turistului nu pe atragerea lui. Kapitan KOSTASS a plecat de la două bărcuțe cu care plimba turiștii la debutul anilor 90 iar acum împreună cu fii și fiicele sale, prin programele inventate de el, deține 3 nave de croazieră, o vilă și o plajă privată în Skiathos, plus alte proprietăți. La ei se poate, la noi nu. ELENA este ghid în Grecia, nu la noi, iar în prezent în Grecia nu se mai câștigă ca altă dată, dar este foarte mulțumită de realizările sale și de mijloacele financiare pe care le câștigă în această țară.

Oare noi nu putem sau nu vrem să facem din țara noastră o adevărată grădină a Maicii Domnului?

Și-am scris această carte eu, căprarul Nicolae.

Turist român pierdut prin Grecia

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei