Cum putea să se încheie vacanța pentru curajoșii și atât de implicații tineri voluntari de la ATOR Banatul de Munte decât printr-o nouă și ultimă tabără, așa că ieri în jur de 50 de copii din comuna Măureni și 25 de tineri voluntari din diferite localități ale județului au dat startul ultimei Tabere din Inima Satului.
Dacă pentru comunitatea din Măureni este al doilea an consecutiv în care își deschide porțile pentru a găzdui această manifestare a prieteniei, a bucuriei și a binecuvântării de a fi împreună, pentru copii va fi cu siguranță cea mai frumoasă și cea mai intensă săptămână din acest an, ne asigură părintele Mihai Ciucur, coordonatorul taberelor și al Centrului de Tineret Moniom.
„Tabăra de la Măureni este darul pe care Biserica cu sprijinul Primăriei îl face copiilor din comunitate și părinților în egală măsură, adică familiei, pentru că este și anul omagial al pastorației părinților și copiilor și joi vom avea la Măureni și un atelier dedicat părinților, așa cum am avut și în celelalte două tabere.
Pentru copii este o excelentă ocazie în ultima săptămână de vacanță să se bucure de socializare, de faptul că învață lucruri împreună, se bucură unii de alții, se bucură de formatorii și voluntarii care au venit în comunitate și alături de care învață foarte multe lucruri noi, învățare prin joc, învățare în context non-formal. Probabil că pentru unii este cea mai frumoasă și cea mai intensă săptămână din acest an pentru că foarte mulți nu au avut ocazia să iese niciunde din comunitate, de multe luni de zile, pentru că de 6 luni de zile școala este oprită, pe toate planurile tabăra este un câștig pentru copii, pentru comunitate în ansamblul ei.
Am stat la un dialog scurt ieri cu ei și le-am pus întrebarea câți dintre ei așteaptă începerea școlii. Am rămas surprins că majoritatea își doreau să înceapă școala. Problema este că școala, în maniera în care va începe, îi va ține la distanță unii de alții și sunt convins că vor fi dezamăgiți de felul în care se vor desfășura activitățile școlare. Ceea ce am propus noi la Tabăra din inima satului a fost cât mai multe activități desfășurate afară, bineînțeles cu măsurile de precauție, inclusiv serile tematice și dialogurile pe cât de mult s-a putut le-am făcut în aer liber tocmai pentru ca ei să nu resimtă presiunea aceasta fantastică pe care o impune și distanța dintre ei și purtarea măștii”, a declarat părintele Mihai Ciucur.
Tot de la părinte am aflat că organizarea acestei tabere se datorează în mare măsură sprijinului venit dinspre Primăria Măureni, în speță a primarului Brian Filimon. Edilul a afirmat la rândul său că s-a implicat cu drag în această manifestare considerând că aceste tabere sunt benefice pentru viitorul copiilor și tinerilor și un plus pentru comunitate.
„Mă bucur că am reușit să găzduim și această a doua ediție, este al doilea an în care suntem gazdele acestei acțiuni minunate a ATOR-ului. Eu am făcut-o cu tot dragul și mă declar foarte bucuros deoarece mi se pare că ceea ce face părintele Mihai împreună cu acești tineri este benefic pentru comunitățile noastre, pentru copilașii noștri și pentru viitorul nostru. Atâta timp cât reușesc aceste acțiuni să aducă zâmbete și bucurii pe fețele copilașilor, și încearcă să imprime o altfel de trăire și un alt ritm, o copilărie cu Dumnezeu alături este o copilărie reală și sinceră, nu ne rămâne altceva decât să îi susținem.
Susțin această activitate și îl susțin pe părintele Mihai și îl felicit pe părintele Mihai și pe acești tineri voluntari și pe părinții tinerilor voluntari pentru că nu e ușor să îți lași copilul să plece în fiecare zi de acasă și să bucure alți copii, îi voi susține atâta timp cât este nevoie și sper să nu se oprească aici și să înțelegem toate autoritățile locale că aceste acțiuni aduc un plus comunităților noastre”, a declarat primarul comunei Măureni, Brian Filimon.
Preotul Mihai Ciucur crede că probabil și în alte localități, dacă s-ar fi vrut, s-ar fi putut organiza astfel de evenimente menite să îi scoată pe copii din tehnologie, din telefoane mobile și până la urmă din monotonie, pentru că de câteva luni de zile sunt într-o monotonie și într-o plictiseală și de aceea „această tabără este darul pe care biserica îl face celor curajoși”, pe parcursul a 5 zile.
„Dacă ar fi să mulțumesc și eu cuiva, aș vrea să le mulțumesc voluntarilor care coordonează pentru că dacă nu erau ei, nu puteam susține taberele”, transmite părintele Mihai Ciucur, „numai cine a participat la aceste tabere poate înțelege ce muncă, ce rigoare, ce efort e acolo!”, în concluzie , acești tineri sunt cheia acestor tabere.
Lorena POENARU