O nouă șansă pentru patrimoniul mulinologic din Caraș-Severin! 10 mori de apă din județ vor fi reabilitate anul acesta

modelmic

10 mori de apă din județul Caraș-Severin vor fi reabilitate anul acesta în cadrul proiectului „Salvăm Morile de Apă”, derulat de Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange, care își unesc forțele pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș-Severin, susținând totodată și bunăstarea unor comunități locale cu peste 1500 de persoane. Proiectul, lansat săptămâna aceasta la Timișoara, este finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG”, un program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. Printre construcțiile care vor prinde din nou viață cu ajutorul acestui proiect se numără mori din Gârnic, Pârvova și Șopotu Vechi.

„Salvăm Morile de Apă” continuă practic demersul Asociației Acasă în Banat, în cadrul căruia s-a reușit identificarea, fotografierea și cartografiera a aproape 250 de mori de apă din tot județul Caraș-Severin, precum și renovarea morii de lemn din Sasca Montană.

SalvamMoriledeApa (1)

Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca acest obicei străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Ne propunem ca aceste obiective să devină puncte importante de atracție turistică. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un adevărat brand al Banatului, un promotor al gastronomiei locale, sustenabile. Sperăm că prin proiectul nostru,vom oferi un exemplu pentru alte comunități locale să se mobilizeze și să reabiliteze propriile mori de apă”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Pe parcursul anului 2020, prin intermediul acestui nou proiect, 10 astfel de construcții arhaice de morărit vor fi reabilitate cu ajutorul angajaților Orange și a altor voluntari. Astfel, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste locuri.

Am selectat acest proiect în cadrul concursului de finanțare «Susține un ONG» înainte de declanșarea pandemiei care a oprit lumea în loc. Pe parcursul acestui «lockdown» mondial, oamenii au redescoperit plăcerea coacerii pâinii în casă, un trend ce a epuizat tot stocul de faină artizanală din Europa. Ne bucurăm că prin acest proiect vom putea să repunem în funcțiune vechile mori din Banat și să reînviem tradiții locale care iată, se redovedesc actuale”, a precizat Amalia Fodor, director Fundația Orange.

SalvamMoriledeApa (6)SalvamMoriledeApa (5)

Primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17 – 19 iulie 2020, la Gârnic. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile (canalele de aducțiune a apei), vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile.

Cei care doresc să se înscrie la eveniment pot accesa acest formular online: https://forms.gle/VDqHUR3hdfX8LeX39

Următoarele acțiuni, cele de la Pârvova și de la Șopotu Vechi, vor fi anunțate ulterior.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei