Nu există voință politică pentru protejarea parcurilor naționale din Caraș-Severin! „Se folosește orice pretext pentru a se interveni”, susține senatorul Mihai Goțiu!

modelmic

 

În România nu există voință politică pentru conservarea și protejarea parcurilor naționale, susține senatorul USR Mihai Goțiu. Prezent în județul Caraș-Severin la finalul săptămânii trecute, Goțiu a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a explicat că în parcurile naționale din România, în speciale în cele din Caraș-Severin, se folosește orice pretext pentru a interveni cu drujba. Senatorul a adăugat că intenționează să modifice acest lucru, prin intermediul unui proiect de lege.

Mihai Goțiu a fost prezent de mai multe ori în județul Caraș-Severin, în cadrul unor vizite de documentare în parcurile naționale, susținând că situația pe care a găsit-o aici nu este deloc una roz.

„Caraș-Severin este județul cu cele mai multe parcuri naționale din România și din păcate situația care am găsit-o aici este destul de haotică: se folosește orice pretext pentru a se interveni sub forma unor tăieri comerciale. Am avut o îndelungată corespondență cu ministerele de profil, cu Ministerul Mediului, cu Ministerul Apelor și Pădurilor și din punctul meu de vedere nu există voință politică pentru a rezolva această problemă, mai exact pentru a conserva în mod real și a proteja parcurile naționale din România. Asta, chiar dacă după vizita de documentare pe care am făcut-o anul trecut s-a lăsat cu un control al Ministerului Apelor și Pădurilor, s-a trimis acest raport la parchetul  de la lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și urmează o cercetare penală. De asemenea, din câte am înțeles sunt dosare penale legate de incendiile care au urmat vizitei mele în Semenic de anul trecut”, a precizat Goțiu.

Senatorul USR a adăugat că recent a fost într-o vizită de documentare și în Austria, pentru a afla cum sunt administrate parcurile naționale de acolo. Goțiu s-a arătat plăcut impresionat de modelul austriac, care include finanțarea publică a parcurilor în care sunt permise intervenții doar în cazuri cu totul excepționale, autonomie pentru administrațiile parcurilor sub rezerva pierderii finanțării publice dacă nu respectă normele de conservare, precum și diverse beneficii pentru comunitățile locale din jurul parcurilor.

„Așadar există modele de bune practici, dacă există voință politică. Din ce am discutat cu oamenii de acolo, acum 20-30 de ani aveau și ei aceleași probleme din România: pădurile se vedeau exclusiv ca și resursă comercială care se poate valorifica doar prin tăiere. Între timp lucrurile s-au mai schimbat și cred că se vor schimba și în România și de asta încep această campanie aici la Reșița, pentru că aici am început și partea de documentare și pentru că așa cum am mai spus, este județul cu cele mai multe parcuri naționale. În toamnă vreau să vin cu un proiect de lege care să ofere o garanție că pădurile din parcurile naționale vor fi cu adevărat protejate, iar comunitățile locale vor beneficia de pe urma acestor păduri și a parcurilor naționale”,  a mai adăugat Goțiu.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei