Notre – Dame de Paris dăinuie!

Notre Dame

Notre – Dame de Paris înseamnă Franța, din toate punctele de vedere: spiritual, cultural, artistic, istoric. Pentru că trăim în secolul XXI, Notre-Dame de Paris reprezintă chiar și turistic Franța, fiind cel mai vizitat monument ecleziastic din Franța și din Europa, cu peste 13 milioane de vizitatori pe an. Remarca se impunea și pentru a arăta importanța cotidiană a acestui monument, lăcaș de cult în care au loc peste 2000 de servicii religioase anual.

Notre – Dame de Paris reprezintă însă, în primul rând, grandoarea Franței și măreția creștinismului francez. Incendiul a creat un val de compasiune în întreaga lume, iar susținerea unanimă pentru Franța, lovită în cel mai important simbol spiritual și creștin al ei, ar trebui să dea de gândit statului laic, dar și celor care au refuzat să precizeze în Tratatul de la Lisabona, o constituție a Uniunii Europene, faptul că aceasta, Uniunea Europeană, se bazează pe valorile creștine.

Este adevărat, spiritul rebel și contestatar al francezilor a făcut ca marea catedrală să fie atacată atât de revoluționarii din 1789, cât și de cei din 1848, dar și de comunarzii de la 1871. Doar zgârieturi pe scena istoriei. Chiar și în statisticile de astăzi, atât de aglomerate online, aceste fapte par minore sau chiar nu se regăsesc în evidențe.

Despre Notre – Dame însă, rămâne universal și fundamental în egală măsură, romanul lui Victor Hugo, „Notre – Dame de Paris”, un roman esențial despre marea catedrală, despre grandoarea Parisului și a Franței.

În lumea de astăzi, a imaginii și a sunetului, Notre – Dame de Paris este adusă permanent în actualitate, paradoxal sau nu, de un musical, o replică artistică modernă, care se joacă pe marile scene ale lumii. Aria „Belle”, cea mai cunoscută din această operă modernă, interpretată de Garou, intră în casele oamenilor și în conștiința lor. Iată, această poveste de dragoste interzisă între Esmeralda și cocoșatul Quasimodo devine actuală și modernă datorită marelui Victor Hugo și marii catedrale.

Marele Victor Hugo care și-a putut permite să-i spună lui Napoleon al III-lea Bonaparte Napoleon „le Petit”, adică „cel mic”. ( Pentru această afirmație a fost pedepsit cu 18 ani de recluziune, undeva pe o insulă.)

Dar a meritat: pentru Notre – Dame, pentru Paris, pentru Franța, pentru universalitate!

O Franță care va renaște din ruinele marii ei catedrale, doar dacă va avea oameni de anvergura lui Hugo. O Franță care astăzi, datorită simbolului Notre – Dame de Paris, datorită valorilor sale funciare, se redeșteaptă a fi în primul rând identitar universală.

Cezar DRAGOMAN

Cradit Foto Fox News

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei