Legea Bugetului pe anul 2021, aflată în dezbaterea camerelor reunite ale Parlamentului, a rămas nemodificată față de forma propusă de Guvernul Florin Cîțu, spre nemulțumirea aleșilor PSD care nu au reușit să-și impună niciunul din cele peste 2400 de amendamente.
„Aseară am stat până aproape de ora 2 noaptea, astăzi am încercat din nou și nu am reușit să convingem majoritatea PNL-USR-UDMR să accepte măcar unul din cele 2470 de amendamente la Legea Bugetului“ – a explicat în exclusivitate pentru Reper24 deputatul Marius Damian. „Am rămas dezamăgit; am crezut că vrem să facem o altfel de politică, mi-am dat seama că nu mai putem merge pe greaua moștenire, că ce au făcut unii, că ce au făcut alții, că încercăm să dezvoltăm toate UAT-urile, că dezvoltăm România, dar am rămas foarte dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat în plen. Circ și totul a fost apă de ploaie cum se zice pe la noi prin Banat. Guvernul Cîțu nu e deloc interesat de ceea ce se întâmplă în țară. Ba mai mult, au pregătit și o anexă prin care vor să dea bani doar UAT-urilor PNL-iste, USR-iste și UDMR-iste“
„Acest lucru înseamnă că toate celelalte primării, conduse de edili aparținând altor formațiuni politice, nu vor avea cofinanțări pentru proiectele lor menite să dezvolte comunitățile, în special cele din mediul rural. Fie că e vorba de proiecte europene sau cu finanțare guvernamentală, primăriile de altă culoare vor fi cu buget zero. Prin acest buget se va încuraja hrănirea clientelei politice, nepotismele și vor face o infuzie de bani de multe ori fără rost, în timp ce alte primării se vor zbate să supraviețuiască și vor fi în imposibilitatea de a-și finaliza marile ori micile proiecte atât de necesare comunităților din care fac parte“.
Ce va însemna acest buget pentru primăriile de altă culoare politică din Caraș-Severin, l-am întrebat pe deputatul PSD Marius Damian. „Aici e vorba de banii care vin de la Guvern pentru diferite proiecte; sper ca actualul Consiliu Județean, în speță președintele acestuia Romeo Dunca, să aibă înțelepciunea să dea drumul cotelor de echilibrare din TVA, banii care vin de la Finanțe, să fie alocați conform unei formule care de mulți ani încoace s-a aplicat. Eu mă gândesc că macar banii care trebuie să vină de la Consiliul Județean să fie echilibrați, astfel încât să poată supraviețui toate primăriile“.
„Sunt puțin dezamăgit pentru că eu vreau să văd altfel lucrurile; să existe un dialog între putere și opoziție, să vedem care primării sunt prioritate pentru a fi ajutate. Când am intrat în jocul acestea, am sperat că putem să stăm de vorbă, că putem avea un dialog spre binele oamenilor care ne-au girat cu votul lor. Atunci când ajungi la putere ți se pare că poți să faci ce vrei, cum vrei, iar după aceea, Dumnezeu cu mila. Nu așa ne putem ajuta primarii și oamenii pe care îi reprezintă fiecare în parte, nu e normal. Trebuie să existe o continuitate să nu omorâm, din punct de vedere financiar primarii sau președinții de Consilii Județene pentru simplul fapt că nu sunt ai noștri“.
În opinia deputatului PSD Marius Damian, mâine, când se va da votul final pe Legea Bugetului, acest va trece fără probleme în forma adoptată de executiv. Mai apoi, după promulgarea lui de către președinte va fi publicat în Monitorul Oficial, va fi transmis către Consiliile Județene și spre sfârșitul acestei luni, începutul lui aprilie, va fi adoptat de către fiecare primărie în parte.
Dan AGACHE
Mi-a placut intrebarea tintita direct ” Ce va însemna acest buget pentru primăriile de altă culoare politică din Caraș-Severin” iar dl. parlamentar si-a intrerupt partida de Mahjong (vezi imaginea de pe monitor) si a raspuns. Ati intentionat sa-l faceti de ras sau e o gafa nevinovata? Si o intrebare; care primarii conduse de PSD-isti din Caras au aplicat pt. fonduri europene si au nevoie de cota de participare?