„Nea Ilie” creierul acţiunii de răpire a lui Aurică Beldeanu de sub nasul bucureştenilor şi al argeşenilor

modelmic

Anul 1972 va fi trecut cu majuscule în istoria echipei fanion a Caraşului care după 22 de ani de absenţă din prima ligă, a reuşit o promovare spectaculoasă la 4 puncte avans faţă de Minerul Baia Mare. Euforia succesului a trecut însă repede, adversarii de acum numindu-se, Dinamo, Rapid, Craiova, Steaua, Cluj, deci s-a impus necesitatea aducerii de jucători de valoare. Directorul UCFS Caraş-Severin, profesorul Ilie Pătruică, aflat cu sediul (pe locul actualului AJOFM) vis-a-vis de cel al CSMR-ului condus de Ştefan ăl Mare (Petre), a convocat staff-ul vecinilor pentru a stabili un plan de bătaie.

Foto 2

Urmărit în meciurile echipei Progresul Bucureşti de către „nea Ilie”, acestuia i-a căzut cu tronc mijlocaşul Aurel Beldeanu, o soluţie ideală de a lega „mijlocul” rossonerilor de rapidele extreme Florea şi Atodiresei. Contactat la o cofetărie din Cotroceni, Aurică şi „nea Ilie” au convenit condiţiile venirii jucătorului la Reşiţa. Dar, Puiu Rapaport, preşedintele de la FC Argeş, s-a interpus energic aşa că „nea Ilie” a fost nevoit să intervină la cel mai înalt nivel, chiar la Ministrul Apărării Naţionale – Ion Coman, pentru ca acesta să dispună chemarea lui Beldeanu sub arme, la Caracal. De aici, lui „nea Ilie” nu i-a fost greu să-l aducă să-şi satisfacă în continuare stagiul militar la Reşiţa cu toate că, la presiunea bucureştenilor, aceştia l-au încadrat pe Aurică într-un batalion disciplinar. Marele poet şi iubitor al fotbalului, Adrian Păunescu, l-a văzut pe Beldeanu la un amical Dinamo – Reşiţa evoluând la rossoneri şi a făcut un scandal uriaş prin articolele intitulate „Fotbal Saga” (după serialul la modă The Forsyte Saga) din hebdomadarul bucureştean ”Săptămâna”. „Tam-tam-ul” declanşat a făcut să crească pretenţiile lui Aurică privind suma de transfer, aşa că „nea Ilie” a reluat negocierile cu jucătorul într-un parc aflat lângă Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini, loc nedepistat de Adrian Păunescu, dar vehement contestat de acesta în serialul de scandal. Apoi „nea Ilie” a sunat la Reşiţa şi Petre Ştefan a făcut rost de bani (era doar gard în gard cu CSR-ul) şi vicele Nelu Stoia a adus banii la Bucureşti pentru a-i fi înmânaţi solicitantului, tot în acelaşi parc, sub oblăduirea întunericului. Franc după cum l-am cunoscut, peste ani, Beldeanu va declara: „Reşiţa? Patru ani lumină!”, va spune el despre perioada petrecută în Valea Domanului între 1972 şi 1976. „Mi-au dat 25.000 de lei la început, apoi alte 100.000 mai târziu, ca să rămân! Ce viață am prins acolo! Oraşul avea forţă economică, era Combinatul Siderurgic, erau minele de cărbune şi de cupru din judeţ, la echipa-fanion veneau o mulţime de bani. Păi, un fotbalist lua pe atunci şi 16.000 de lei pe lună ( salariul mediu era sub 2.000 de lei lunar)! Eram angajat laminorist la Combinatul Siderurgic, dar veneau şi alţi bani, mulți, din primele de joc.”  – Lotul anilor 1974/1975:

Foto 3
1.OLOGEANU, 2.GEORGEVICI, 3.HERGANE, 4.KISS(+), 5.CARAIVAN,

6.CONSTANTIN, 7.ANTR. PR., IOAN REINHARDT(+), 8.ILIEŞ, 9.PIGULEA,

10.FILIPESCU, 11.OLOGU, 12.ZIMMER(+), 13.PREP. FIZIC, KUDLIMAY(+).

14.BORA, 15.CIOCÂRLIE, 16.FLOREA, 17.PUŞCAŞ(+), 18.ATODIRESEI,

19.CĂPRIORU, 20.NESTOROVICI(+), 21.JACOTĂ, 22.BELDEANU.

 

 

Mişcarea inspirată a lui „nea Ilie” va avea o altă completare pentru returul campionatului 1972/1973, când în Valea Domanului va fi legitimat stoperul aceleiaşi echipe Progresul Bucureşti, Dudu Georgescu, care prin trecerea lui la Reşiţa ca vârf de atac, se va lansa în realizări şi care, ulterior, va încălţa de două ori „Gheata de Aur” a Europei, în anii 1975 şi 1977, cu Dinamo Bucureşti. Acelaşi Dinamo, care, la 3 iunie 1973 pierdea ruşinos la Reşiţa, cu 1 – 4 în faţa rossonerilor cu un Dudu superb care va înscrie de două ori cu capul.(foto 4 – Dudu Georgescu înscriind unul dintre cele două goluri ale sale din victoria cu 4-1 împotriva viitoarei sale echipe, Dinamo Bucureşti)

 

Foto 4 Dudu Georgescu

 

(va urma)

 

Ing. Petru FUCHS

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Rocky

    Mult mai interesante aceste rememberuri decât sa știu ce rufa mai sta agățată pe sarma Metalului de astăzi

  2. Gigi Despa.

    Superba ,frumoasa,placuta si admirabila aceasta prezentare facuta de Dl PETRE FUCHS din istoria de altadata a fotbalului resitean . . . . Sa traiesti ca trebuiesti dle PETRE. Tineti o tot asa.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei