Napoleon Bonaparte este vinovat pentru existența bacalaureatului! Vezi povestea celui mai important examen al maturității!

modelmic

 

Emoții mari astăzi pentru absolvenții claselor a XII-a. Prima probă a examenului de bacalaureat a început cu forțe proaspete, iar zilele care urmează vor ține stresul la cote maxime pentru foștii liceeni.

 

Cum examenul de bacalaureat este, cel puțin în România, primul și cel mai important examen al maturității, este bine de știut și cine se face vinovat pentru existența acestuia în viața proaspeților absolvenți de liceu.

Vinovatul este, nici mai mult, nici mai puțin, Napoleon Bonaparte care, în martie 1801 a decis să tulbure ultima vară a copilăriei cu o testare generală care să-i plimbe pe liceeni prin toată materia celor patru ani de liceu.

Mai exact, examenul de bacalaureat a luat naștere la 17 martie 1801, printr-un decret dat de Napoleon Bonaparte, în Franța.

Potrivit cunoaștelumea.ro, în România, încă din perioada interbelică, liceul era conceput ca școală de cultură generală, specializarea urmând să se facă la universitate sau în școli speciale. Cu toate că a fost inventat în 1801, elevii din România au scăpat mai bine de un secol de examenul maturității, și asta pentru că acesta a fost introdus la noi în țară abia în anul 1925, de către Ministrul Instrucțiunii Publice de atunci, Constantin Angelescu.

Încă de atunci, examinarea se desfăşura în două sesiuni, una de vară, între 25 iunie–10 iulie şi una de toamnă , între 15 și 30 septembrie. Potrivit legii, pentru desfășurarea acestui examen, trebuiau să existe mai multe comisii instruite de minister în orașele reședință ale regiunilor școlare, formate din șapte persoane.

Dintre aceștia, șase trebuiau să fie profesori titulari și unul să fie președintele comisiei, ales dintre membrii corpului didactiv universitar sau dintre foștii inspectori școlari. Motivul unei comisii atât de stricte era faptul că, pe vremea aceea, liceul era foarte dificil de absolvit, bacalaureatul fiind în adevăratul sens al cuvântului, un examen al maturității.

Mai mult, se mergea pe principiul ca la facultate să ajungă doar cei mai buni și inteligenți elevi, trecerea examenului de bacalaureat fiind o adevărată reușită.

În timp, valoarea examenului de bacalaureat a scăzut simțitor, iar facultățile din România au ajuns să primească studenți pe bandă rulantă, cu brațele deschise, trierea dintre cei mai silitori și cei mai delăsători fiind un aspect de domeniul trecutului.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei