Muzeul de locomotive din Reșița, pus sub sechestru! Pentru suma de 185.000 de lei!

modelmic

Muzeul locomotivelor cu abur din Reșița, un obiectiv emblematic pentru municipiul de pe Bârzava, care a ajuns pe mâna fostului director al UCM Reșița, Adrian Chebuțiu, a fost pus sub sechestru. Totul pentru suma de 185.000 de lei. 

Muzeul este inclus pe lista monumentelor istorice din România, el fiind înființat în anul 1972. De-a lungul timpului, au existat mai multe discuții între UCM Reșița, proprietara celor mai multe dintre locomotivele expuse în muzeu, și administrația publică locală, privind o posibilă preluare a obiectivului. În anul 2002 a fost încheiată chiar o convenție între cele două părți prin care locomotivele au fost date în administrarea Primăriei Reșița pâ­nă în 2006, cu posibilitatea de prelun­gire a înțelegerii. Cu toate acestea, muzeul, considerat reprezentativ nu doar pentru istoria uzinei reșițene ci și a orașului de pe Bârzava, a ajuns în patrimoniul Fundaţiei Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa (UDR), fundație condusă de nimeni alta decât soția lui Adrian Chebuțiu, Lăcrimioara.

Soții Chebuțiu, alături de un alt fost director al UCM Reșița, Adrian Preda, au fost implicați în ultimii ani în numeroase procese. Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au fost de altfel deja condamnați la câte cinci ani de închisoare cu executare în dosarul privind rambursări ilegale de TVA. Într-un alt proces, cei doi au fost trimiși în judecată pentru devalizarea uzinei reșițene, prin intermediul SC Hydro Engineering. Societate care la un momentdat a acordat, se pare, un credit de aproape 185.000 de lei, Fundației UDR. Iar cum respectiva fundație, administrată de Lăcrimiora Chebuțiu, nu a achitat respectivul credit, muzeul a fost pus sub sechestru, existând riscul de a fi scos la vânzare.

Înființat în anul 1972, muzeul, situat în zona Triaj a municipiului Reșița, a fost amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reșița. Parcul are expuse 16 locomotive din diverse epoci de construcție, dintre care cele mai multe sunt produse la Reșița.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Adire

    Imbecilul asta și acoliții lui din umbra sau la vedere au făcut doar rău acestui oraș și locuitorilor lui.pe ce a pus mina,a distrus.e un nemernic.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei