Munți de deșeuri, adunate de pe malurile râurilor din Caraș-Severin!

deseuri

De multe ori malurile râurilor și ale pârâurilor din județ ne „lezează vedere” prin imaginea pe care o creează munții de gunoaie ce tronează pe albiile acestor ape. Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) și-a propus igienizarea tronsoanelor cursurilor de apă din Caraș-Severin, respectiv ale râului Timiș, Bârzava, Sebeș și Cerna pe care au și finalizat-o. Au fost îndepărtate depozitele necontrolate de deșeuri apărute pe maluri, respectând măsurile speciale de protecție sanitară impuse în această perioadă.

Angajații ABA Banat, prin Sistemele de Gospodărire Caraș-Severin au intervenit și cu utilaje proprii, pe luciul de apă, când situația a impus-o.  Au fost strânse 50 mc de deșeuri per total din albiile râurilor în cele două județe, Timiș și Caraș-Severin. La această acțiune de igienizare a cursurilor de apă au participat 30 de angajați ai Sistemelor hidrotehnice Bega, Lugoj, Reșița și Caransebeș.

Totodată, Administrația Bazinală de Apă Banat își continuă lucrările de întreținere a albiei cursurilor de apă, stabilite prin Planul de Gospodărire a Apelor aprobat pe anul în curs. De la începutul anului 2020 se efectuează lucrări specifice de asigurare a capacității de tranzitare a debitelor pe diverse cursuri de apă, atât din județul Timiș, cât și din județul Caraș-Severin.

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin desfășoară lucrări de decolmatare în albia râului Bârzava  pe 1 km intravilan municipiul Reșița, până la sfârșitul trimestrului al III-lea. În zona Stavila, Formația Reșița a defrișat și îndepărtat așa-zisa „insulă” din albia minoră, asigurându-se astfel în acea zonă capacitatea de transport a albiei minore a Bârzavei. S-au mai efectuat lucrări de curățiri de vegetație și îndepărtări obstacole pe cursurile de apă Bârzava, Țerova și Pogăniș. Tot în această perioadă a fost verificată starea de funcționare a echipamentelor hidro-mecanice la acumulările permanente Dognecea Mare și Dognecea Mică.

Formația Caransebeș a finalizat lucrarea de decolmatare și reprofilare albie pe cursul de apă Râul Alb (cunoscut și ca Feneș) în zona localității Armeniș, pe o lungime de 3 km. În cadrul acestei lucrări s-au corectat eroziuni pe ambele maluri pe aproximativ 100 m, punându-se astfel în siguranță drumul comunal Armeniș-Feneș, 10 gospodării cu anexe, 10 hectare de terenuri riverane și o fabrică de sucuri naturale.

Pentru toate aceste lucrări, ABA Banat a folosit utilajele din dotare: buldoexcavatoare, buldozere, excavatoare cu braț lung, camioane cu platformă, autobasculante, motocositoare, defrișătoare.

“Administrația Bazinală de Apă Banat gestionează calitativ și cantitativ resursele de apă din spațiul hidrografic Banat incluzând întreținerea albiilor și malurilor cursurilor de apă. Prin aceste lucrări specifice asigurăm apărarea cetățenilor în caz de inundații. Implicarea fiecărui cetățean în menținerea apelor curate ajută bunul mers al lucrărilor de decolmatare a albiilor, prin urmare îndemn din nou la responsabilitate, împreună și fiecare în parte”, precizeză Titu Bojin, directorul ABA Banat.

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. MIHAI

    Parțial sau nu, acum 2 secole Bârzava era navigabilă! Debitul său este mult superior multor râuri pe care navighează mici nave de transport persoane și mărfuri.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei