Modificări la Codul Rutier! Noi sancțiuni pentru folosirea telefonului mobil la volan!

modelmic

Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență. Ieri, au fost publicate în Monitorul Oficial modificările și completările aduse Codului Rutier, privind prevenirea accidentelor de circulație provocate de către șoferii cărora le-a fost distrasă atenția prin folosirea telefonului mobil pentru convorbiri, inclusiv pentru realizarea de transmisiuni în direct pe rețelele de socializare.

Modificările aduse la Codul Rutier prevăd interzice ținerii în mână ori folosirii în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Nerespectarea noilor prevederi se va sancționa cu patru puncte de penalizare și amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă, cu o valoare de la 870  la 1.160 lei. Vor fi sancționați cu amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere.

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă, cuprinse între 580 și 725 lei și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește”, informează reprezentanții IPJ Caraș-Severin.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic.

În primele 6 luni ale acestui an, polițiștii rutieri din Caraș-Severin au organizat 29 de acțiuni pe linia folosirii telefonul mobil la volan, în urma cărora au aplicat 168 de sancțiuni contravenționale.

foto: agora.md

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei