Misterul egiptean, ce dăinuie de mii de ani, dezlegat !

pi

Timp de mii de ani, oameni s-au întrebat cum au reuşit vechii egipteni să transporte pe distanţe foarte mari uriaşele blocuri de piatră cu care au fost construite piramidele. Aceste pietre cântăresc chiar şi 2,5 tone.

Deşi există mai multe teorii privind metoda de transport folosită, cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam spun că au aflat în sfârşit care  este cea corectă. Metoda folosită este simplă şi ingenioasă.

pic

Vechii egipteni au folosit săniile pentru a transporta prin deşertul blocurile de piatră, spun cercetătorii.

Această teorie se loveşte însă de o problemă evidentă: obiectele grele vor duce la împotmolirea saniei în nisip, astfel încât acesta ar trebui permanent curăţat pe măsură ce sania avansează.

Trebuia găsită o soluţie pentru acest impediment, iar savanţii olandezi spun că este vorba de apă. Nisipul ud este ideal pentru a transporta pe sanie obiecte grele, pentru că reduce fricţiunea, nisipul se bătătoreşte şi astfel nu mai blochează sania.

Mai mult, efortul necesar pentru a împinge o sanie pe nisipul ud se reduce la jumătate.

Cercetătorii au realizat un experiment în laborator, observând cantitatea de apă necesară şi forţa de care era nevoie pentru a mişca sania.

În plus, teoria savanţilor olandezi este susţinută şi de o pictură descoperită în mormântul lui Djehutihotep, unde sunt înfăţişaţi mai mulţi sclavi care transportă pe o sanie o statuie uriaşă. În faţa saniei, o persoană toarnă apă pe nisip.

 

Descoperirea a fost publicată în revista American Physical Society.

 

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei