Ministrul Mediului solicitat să ia măsuri în urma „exploatărilor abuzive” de la marginea orașului Reșița!

 

min

Romsilva ne distruge viitorul comunității!”, este semnalul de alarmă pe care îl trag cei din comunitatea „STOP Defrișărilor” după ce au aflat despre tăierile de pădure din Dealul Golului, de la marginea Reșiței.

Cei din comunitate vorbesc despre urmările pe care le vor lăsa aceste defrișări abuzive, spun ei,  și cer ministrului Tánczos Barna să dispună de urgență încadrarea pădurilor din jurul localităților în categoria pădurilor recreative și totodată sancționarea celor care elaborează amenajamente silvice necorespunzătoare.

O pădure de 130 de ani a fost rasă (tăiere de racordare) la marginea orașului Reșița, Caraș-Severin. Primarul orașului, Ioan Popa, și-a exprimat public indignarea și dezacordul față de exploatările forestiere.

Citește și: Reacția Primăriei Reșița cu privire la tăierile de copaci din Dealul Golului

Banii obținuți din vânzarea lemnului merg în salariile și sporurile lui Adam Danilescu, șeful Ocolului Silvic Reșița, a lui Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin și a celorlalți silvicultori care trăiesc bine din vânzarea lemnului statului. Sub pădurea tăiată sunt blocuri și locuințe ce vor avea de suferit la următoarele ploi. Prin pădure, bicicliștii din Reșița aveau un traseu amenajat, acum distrus definitiv”, afirmă cei din comunitatea „Stop Defrișărilor”.

Activiștii cer și stoparea exploatărilor forestiere de pe traseele turistice: „Aceste exploatări abuzive se legalizează prin amenajamentul silvic făcut eronat de către Institutul Național de Cercetări și Amenajari Silvice Marin Drăcea (INCDS), pădurile cu rol recreativ și social (păduri periurbane) fiind încadrate greșit ca și păduri de producție obișnuite, în loc să fie trecute la protecție (tipul funcțional T1 sau T2 fără tăieri principale).

Solicităm Ministrului Tánczos Barna să dispună de urgență excluderea tuturor pădurilor din jurul localităților, stațiunilor și traseelor turistice de la producție și încadrarea lor ca păduri recreative, precum și un act normativ care să sancționeze drastic elaboratorii amenajamentelor silvice care încadrează eronat păduri în categorii funcționale necorespunzătoare realității din teren, cu rezultat în compromiterea sau degradarea acestora în urma exploatărilor prevăzute.

Stop exploatării forestiere în pădurile periurbane, a celor de pe traseele turistice și celor cu rol recreativ!”.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei