Ministrul Mediului, la Reșița: Sistem de garanţie-depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu, până la finalul acestui an

modelmic

Ministerul Mediului a anunțat că are în lucru un proiect de act normativ privind introducerea unui sistem de garanţie-depozit pentru PET-uri, sticle și doze de aluminiu. Conform declarațiilor făcute la Reșița de ministrul Mediului, Costel Alexe, sistemul ar urma să fie pus la punct până la finalul acestui an, în contextul în care România și-a asumat atingerea, până la finalul anului 2020, a unui grad de colectare separată și de reciclare de 50%, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile municipale.

Nu este un secret pentru nimeni că avem o procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană de ceva timp, tocmai pe managementul deșeurilor. Este inadmisibil ca după atât de mulți ani, pe parcursul unui deceniu să nu avem niște SMID-uri (Sistem Integrat de Management al Deșeurilor) funcționale, care să realizeze o colectare separată și o reciclare. Fie că mergem la Lupac, fie că mergem în Maramureș, la Prahova, la Iași sau în alte părți, avem în continuare cantități însemnate de ambalaje, în special pet, sticlă sau doze, care în loc să fie introduse în economia circulară și evident industria reciclatoare să îi dea plus valoare, le vedem pe gropi.

În momentul de față suntem foarte hotărâți ca până la finalul acestui an, la Minister să legiferăm și să reglementăm sistemul garanție-depozit, pentru ca toți cei care în momentul de față își cumpără o băutură răcoritoare sau alcoolică, să aibă posibilitatea să returneze acel ambalaj și să primească înapoi garanția, pentru că astfel vom reuși să colectăm și să reciclăm cantități mari de ambalaje.

România ar trebui să aibă la finalul lui 2020, așa spune Comisia Europeană, ne-am asumat,  un grad de colectare separată și de reciclare de 50%. Suntem astăzi cred că aproape de 14-15%, cu cantități în continuare foarte mari pe care le aruncăm în loc să le reciclăm”, a explicat ministrul Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă susținută la finalul săptămânii trecute la Reșița.

Citește și „Să nu mai tergiverseze operaționalizarea deponeului de la Lupac”! Mesajul ministrului Alexe către CJ!

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei