Ministrul Finanțelor Florin Cîțu anunță un deficit bugetar de 6,7% din PIB

a

Într-o conferință de presă de la Palatul Victoria, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că deficitul bugetar al României va crește cu 6,7% din Produsul Intern Brut

Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obișnuiți pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susținere a economiei. Pachetul care vine pentru susținerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de șomaj tehnic, garanții pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizații concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinți, stimulente cadre medicale, plus facilitățile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că și deficitul se va schimba“.

„Coordonatele macro de la care pornim: Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează că economia va avea o contracție de minus 1,9% și un deflator PIB de 4,9%. Asta înseamnă o creștere generalizată a prețurilor în economie și un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei față de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul inițial. În aceste condiții, deficitul bugetului general consolidat crește de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem. Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei”, a zis Florin Cîțu.

Bugetul Muncii și Protecției Sociale va fi majorat cu 8,1 miliarde de lei, cel al Sănătății cu 3,8 miliarde, iar cel al Dezvoltării cu 1 miliarde de lei,a mai precizat Florin Cîțu înaintea ședinței de Guvern care va avea loc miercuri la Palatul Victoria. Ministrul a mai spus că în condițiile crizei generate de epidemia de coronavirus, economia României va scădea cu 1,9% în acest an.

Sursă foto: oltenianews.com

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei