Primăria Prigor va găzdui în această după-amiază o dezbatere publică cu privire la construirea a două microhirocentrale pe râul Nera, proiect care a stârnit vii proteste din partea organizațiilor de mediu, dar și a cetățenilor din Caraș-Severin. Pe rețelele de socializare a fost lansată și o petiție prin care se dorește stoparea proiectului, petiție care a fost semnată până în prezent de peste 20.000 de persoane.
„Microhidrocentralele (MHC) au distrus în ultimii 4 ani mare parte dintre râurile valoroase ecologic care mai rămăseseră neafectate în Carpații Românești. În contextul în care autoritățile locale de mediu sunt măcinate de corupție, opoziția societății civile nu a fost suficientă pentru a opri dezastrul ecologic reprezentat de MHC-uri care a continuat aproape nestingherit, ajungând acum să amenințe și râul Nera.
Pentru iubitorii de natură, Nera este aproape un râu sacru. Dar cu toate acestea este pe punctul de a fi devastat pe o distanță de aproximativ 11 kilometri, în zona dinspre izvoare, în Munții Semenic. Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de așa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată deși ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii și au o amprentă de carbon considerabilă”, susțin inițiatorii petiției.
Autorii petiției care poate fi găsită aici, susțin că emiterea acordului de mediu ar fi ilegală din mai multe motive. Printre ele, acela că proiectele încalcă avizul de mediu pentru Strategia Energetică a României (pentru perioada 2011-2020), aviz care interzice plasarea unor astfel de proiecte pe o distanță de 20 de kilometri amonte de ariile naturale protejate în care apa joacă un rol important în menţinerea habitatelor/speciilor.
În plus, proiectele afectează indirect o serie de arii naturale protejate, unele cu regim strict de protecție și presupun deteriorarea habitatului unor specii protejate, susțin ecologiștii. Împotriva construirii celor două microhidrocentrale s-au declarat și reprezentanții WWF România, care au anunțat deja că vor participa la dezbaterea de la Prigor:
„WWF-România a trimis Agenției pentru protecția Mediului Caraș-Severin o argumentare de câteva pagini bune care demonstrează de ce pe râul Nera NU trebuie construite cele 3 microhidrocentrale prevăzute printr-un proiect absurd.
Weekendul trecut echipa noastră a fost pe râu pentru a studia fauna sălbatică. Camerele noastre de monitorizare au surprins vidre pe malul râului, vidra fiind specie protejată la nivel european. Astăzi suntem în Prigor, la dezbaterea publică ce va decide soarta râului. Nu suntem singuri, ci alături de multe alte organizații care se opun distrugerii râului. E o diferență enormă față de acum câțiva ani, când mai nimeni nu înțelegea de ce ne opunem microhidrocentralelor”.
Proiectul a stârnit și nemulțumirea unei asociații din Serbia, care atrage atenția asupra faptului că un asemenea proiect pe râul Nera, ar putea genera disfuncţionalităţi în zonele protejate din Serbia, zone străbătute de râul Nera. Sârbii cer reprezentanților APM Caraș-Severin să prezinte obiecțiile lor în cadrul dezbaterii de la Prigor și afirmă că vor informa autorităţile centrale de mediu din Republica Serbia cu privire la această iniţiativă pe râul Nera şi a problemelor ce pot apărea.
Dezbaterea asupra proiectelor de construire a celor două microhidrocentrale este programată să înceapă la ora 16:00.
Karina TINCUL
foto: banaterra.eu
Daca au bani de investitii, de ce nu investesc in eoliene sau parcuri fotovoltaice?
E simplu apa curge 24 de ore pe zi Soarele maxim 12 iar vântul poate să nu bată zile întregi !
Jos labele de pe Nera!
Când eram copil puteam bea apă din Nera în orice zonă din Almăj! Lumea respecta, iubea Nera! Acum e plină de gunoaie! În loc să ne gândim cum să o curățăm, să o facem din nou limpede, plină de pești si alte viețuitoare, să ne bucurăm de ea când o privim și când ne scăldăm, o ”tehnolgizăm”! Dragi prigoreni, dragi almăjeni! Din respect pentru moșii și strămoșii voștri, din dragoste pentru urmașii voștri, nu lăsați pe nimeni să se atingă de Nera!!!! Lasați Nera în cursul ei de mii de ani! Nu strâmbați, nu distrugeți firea Almăjului, atât cât a mai rămas!
DOMNULE SORIN, PESTI SI ALTE VIETUITOARE NU MAI SUNT PT CA IN MAI 2015 A FOST OTRAVIT RAUL NERA. SA NU SPUNETI CA DVS NU ATI STIUT. NU A SCRIS NIMENI ATUNCI CU ATATA PATIMA DESII GENOCIDUL A FOST EVIDENT. EU CRED CA DACA IUBITI RAUL NERA PRIN STATUTUL PE CARE IL AVETI SESIZATI GARDA DE MEDIU TIMISOARA SI ATUNCI CHIAR DATI DOVADA DE MARE IUBITOR DE ALMAJ. ALTFEL….