Judecătorii Curții Constituţionale au decis că măsura cercetării sub control judiciar este neconstituţională, deși numeroase persoane anchetate se afla deja sub această hotărâre a instanței.
Conform membrilor CCR, atât măsura controlului judiciar, cât și cea a controlului judiciar pe cauțiune, sunt neconstituționale deoarece restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă. Plenul Curţii Constituţionale a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.
Decizia este una definitivă și obligatorie, urmând să fie comunicată Parlamentului, Guvernului, precum și Judecatoriei Satu Mare – secția penală, cea care a sesizat CCR. Controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune au intrat în vigoare la 1 februarie.
Pe moment nu este clar însă ce se va întâmpla în cazul celor pentru care s-a dispus deja această măsură și pentru care ea se aplică în prezent. Este posibil ca aceştia să se prezinte din nou în fața instanțelor, pentru a se dispune alte măsuri.
În această situație se află și medicul reșițean Gheorghe Beg, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului. Judecătorii Tribunalului Caraș-Severin au decis pe data de 25 noiembrie ca doctorul Beg să fie cercetat sub control judiciar, respingând astfel cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș ca acesta să fie pus sub arest la domiciliu.
Urologul reșițean este cercetat după ce a accidentat mortal o fetiță de 7 ani în orașul Oțelu Roșu și a fugit de la locul faptei. Ulterior, medicul și-a motivat fuga, susținând că a plecat de teama martorilor la cele întâmplate, care l-ar fi amenințat.
Karina TINCUL