„Lotul olimpic de alba-neagra“, mai periculos decât coronavirusul!

a

Au fost numiți în fel și chip; de la „lotul olimpic de alba-neagra“, la negricioși, oacheși, tuciurii, rromi, nomazi, corturari, șătrari și exemplele pot continua. Nu vreau să fac segregare, ură de rasă ori diferențiere între „noi“ și „ei“. Suntem români și unii și ceilalți, atâta doar că….

Aici încep deja problemele. Această categorie de români, trăiesc după un tipic al lor. Nu îi vezi prea des la coadă la forțele de muncă, ori spălând funduri prin țări europene. Mai un cerșit, mai un ciordit, mai o găină, mai un fraier făcut la buzunare și lucrurile mergeau strună. Atâta doar că pandemia de coronavirus i-a adus acasă. Normal, este și țara lor, e locul de unde au plecat acum câțiva ani pentru un „trai“ mai bun prin alte țări europene. S-au întins asemeni pandemiei, în mai toate țările din Europa. Din Grecia, Italia ori Cipru până în cele scandinave, din Franța și Marea Britanie până în… Cred că nici ei nu mai știu exact pe unde au fost.

Îi vedeam vara veniți în România pentru vreo nuntă, ori la o înmormântare a cuiva din neamul lor, etalându-și „merțanurile“ închiriate, salbele de galbeni și lanțurile de aur de grosimea unui odgon la gât, ori ghiulurile din același metal prețios întinse pe 3-4 degete. Ne miram de „dărnicia“ cu care aruncau cu euroi fără număr, fără număr…în maneliști. asta era plăcerea și bucuria lor. Europenii s-au luat cu mâinile de cap când s-au împânzit mai peste tot; când și-au ridicat cartiere de cocioabe la marginea marilor metropole; când au demonstrat că nu au frică și respect față de lege, față de reguli și față de societatea care i-a primit.

aa

Au fost ademeniți să se întoarcă în România cu viței, cu purcei cu sume de bani. Au revenit, au vândut, au tăiat ce au primit, au chefuit cât au poftit, după care și-au făcut bocceluța și au plecat din nou de unde au revenit ori într-o altă țară europeană. Musca trage mai mereu la borcanul cu miere, e clar. Nu i-au speriat nici amenzile, nici arestul, nici sălile de judecată. Trăiau și continuă să o facă, după regula de bază a existenței lor: fără reguli, ori fără restricții și constrângeri.

Asta au făcut toată viața, asta fac și acum la întoarcerea acasă. Ce carantină, ce izolare, ce respectare a distanțării sociale. Nimic din toate acestea nu erau pe placul lor. Cei pe care poliția a mai reușit să-i prindă în carantină, au cerut „somon fume“, că deh, obrazul subțire cu somon „afume“ se ține. Cei din izolare la domiciliu, sătui de stat în casă și de respectat reguli (vorba vine), au trecut la grătare făcute în mijlocul drumului, la chefuri și, inevitabil, la conflicte cu autoritățile: bătăi, amenințări, topoare, cazmale, pumni și picioare. De cealaltă parte polițiști, mascați, jandarmi, cătușe, anchete, amenzi, dosare penale…. Ei și? trec și astea cum trece și virusul și iar plecăm.

Mai contează că nerespectarea cerințelor impuse de autorități a dus la o creștere alarmantă a cazurilor de infectare? Mai contează că și-au infectat apropiații, că au murit dintre cei dragi lor? Se pare că nu. Atât știu, atâta fac. Aici ar trebui să intervină autoritățile, care la această oră și cu actuala legislație e complet nepregătită. Politicienii au fost mai interesați de anticipate, ori de un tun financiar decât de ceea ce se poate întâmpla. Ei știu că poliția dă amenzi cu nemiluita și asta ar trebui să fie suficient. Ei bine…nu e suficient.

aaa

Amenzile acestea vor fi plătite de cei naivi: bunicuța care a întârziat 10 minute pe stradă pentru că era coadă la farmacie, de bunicul care nu a știut să-și completeze corect bilețelul de voie, ori de X sau Y care, grăbiți fiind, ba au uitat actele, ba mai știu eu ce au scăpat din vedere și le-au permis „organelor de ordine“ să mai facă o măreață acțiune, să taie un chitanțier de 4 mii de euro. Așa cum vorbim de abuzurile de care aminteam ceva mai devreme, tot așa ar trebui să vorbim și de abuzurile autorităților. perioada asta în care stăm în case e frumoasă o zi, două, o săptămână, poate două… Când trecem deja la a doua lună, devine greu de suportat. Cu atât mai mult cu cât banii sunt pe terminate, locurile de muncă dispar cu aceeași rapiditate cu care crește numărul șomerilor.

Au crescut, pe lângă răfuielile cu autoritățile și spargerile de apartamente, hoțiile, vandalizările și tot ceea ce înseamnă insubordonare în fața legii și regulilor de bună cuviință. E trist dar perfect adevărat. Autoritățile, clasa politică, sunt total depășite și, ca de fiecare dată, luate prin surprindere de aceste fapte reprobabile. Cu un dosar penal nu faceți nimic. Cu o amendă, fie ea și consistentă, nici atât. Gândiți un mod de integrare socială; gândiți ce se poate face cu astfel de oameni care știu să-și ceară drepturile, dar uită de obligații. Gândiți și acționați pentru că altfel vom fi nevoiți să stăm în case de frica lor, nu a coronavirusului.

Faceți ceva pentru că altfel, până la plecarea din nou peste hotare a „lotului olimpic de alba-neagra“ veți avea și voi probleme nu doar noi!

Sursă foto: capitalismpepaine.ro, news.ro, gazetadedolj.ro

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Adi Nica

    Ba,voi sinteti nebuni ? Integrare sociala ? Nu mai vizionati filme politiste,intriga din filme e chiar reala…

  2. imoGen

    În 10 august nu au sărit cu gura useriștii lui Pulujar și compania că jandarmii și polițiștii au prea multe drepturi și agresează populația ?
    Acum ar fi bine dacă ar căpăta puteri sporite ? Să iasă USR-ul și să calmeze ciorile venite din țările calde!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei