Lipsa dozelor de vaccin – singura cauză a tergiversării deschiderii centrelor din Reșița

 

modelmic

Cu toate că etapa a doua de vaccinare a persoanelor de peste 65 de ani, a celor din grupele de risc indiferent de vârstă și a personalului din instituțiile strategice,  a demarat încă din 15 ianuarie, în Caraș-Severin există doar 3 centre de vaccinare, utilizate pentru prima etapă de vaccinare, cea a cadrelor medicale. Pisica vinovăției se aruncă din curtea Primăriei în cea a Spitalului Județean, a DSP-ului, a Consiliului Județean, a STS-ului ori a Comisiei centrale de Vaccinare, dar adevărul este că nu există doze suficiente pentru deschiderea celor 16 centre pe care Prefectura Caraș-Severin s-a angajat să le pună la dispoziția populației din județ.

„Primul centru de vaccinare din Reșița dedicat cetățenilor eligibili pentru etapa a doua a campaniei naționale, deci alții decât cei care lucrează în sistemul de sănătate, a fost pregătit de lucru încă din 19 ianuarie. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița nu poartă nici o vină pentru întârziere. S-au căutat soluții pentru deschiderea unuia în incinta spitalului, dar, cu tot interesul dat de cei abilitați, fluxurile de acces nu au putut fi asigurate astfel încât prezența în număr mare a persoanelor să nu pună în pericol sănătatea celor internați. Poate că în alte spitale orășenești din județ a fost posibil, din punct de vedere tehnic, crearea unui circuit, dar la Spitalul Județean Reșița, nu”, afirmă președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Astăzi pot să vă spun că sunt peste 275.000 de persoane programate. Ceea ce noi vom face în perioada următoare va fi să evaluăm oportunitatea deschiderii centrelor de vaccinare în fiecare județ, ca să permită programarea persoanelor și după data de 6 februarie. Mai mult decât atât, ceea ce a fost o veste mai mult decât îmbucurătoare, a fost că peste 75% dintre aceste persoane sunt persoane de peste 65 de ani și persoane cunoscute cu boli cronice. Până în 25% au fost persoane care deservesc activități esențiale. Ceea ce este bine pentru că se păstrează corect, echitabil, între numărul persoanelor care realmente sunt la risc să dezvolte forme severe, respectiv persoanele care deservesc activități esențiale”, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Acesta a recunoscut că există o dorință de vaccinare mai mare decât cotele alocate României de Uniunea Europeană și este convins că odată cu apariția altor vaccinuri pe piață și a creșterii capacității de vaccinare în România, peste 60% din populație va fi imunizată până la sfârșitul lunii septembrie.

„Pentru întârziere, așadar, nu e vinovat nici primarul, nici conducerea spitalului și nici prefectul care, împreună cu mine, a căutat și verificat soluții de rezolvare cu mult timp înainte de 19 ianuarie. Cererea mare de vaccin la nivel național și european scuză și responsabilii de la București. Isteria ar trebui domolită, dar formatori de opinie încă pe stat de plata PSD caută spectacol din orice. Situația e delicată și cetățenii trebuie să beneficieze de mult mai multă atenție, dar asta e altceva. Vaccinul va veni și situația se va tempera dar până atunci vom interveni la cauză“ ,a mai orecizat Romeo Dunca.
Aproape 96 de mii de doze de vaccin au sosit astăzi în România din care 24.570 de doze au fost repartizate centrului Regional de Distribuție din Timișoara de unde este aprovizionat și județul Caraș-Severin.
Dan AGACHE
Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

  1. Alegător

    Bravo caraseni, bravo reșițeni , ati votat PNL , aveți de toate, ( mai la coadă ). Data viitoare sa votati Taitelu , 80% si Camionagiul 90% si o sa fie si mai” bine”, “BAGATI IN SEAMA LA BUCURESTI”. Nici acum nu v-ați dat seama ca celor” DOI “, nu le pasă de VOI? . PRIORITATEA LOR: AFACERILE DE LA CRIVAIA SI VALIUG. Restul e “folclor,”,populism ieftin.

  2. Marius

    Acu aruncati pisica la Bucuresti sau la UE..Pinocchio ,stim ca urmeaza ca si celelalte minciuni sa iasa la suprafata.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei