Prevederile legale privind protecția mediului sunt încălcate cu regularitate în județul Caraș-Severin, una din principalele probleme fiind depozitarea necontrolată de deșeuri. După ce astfel de probleme au fost semnalate în mai toate orașele cărășene, o nouă situație incredibilă a ieșit la lumina zilei: depunerea de deșeuri în Dunăre, în dreptul localității Moldova Veche.
În timp de edilul proaspăt ales, Adrian Torma, declară că dorește să transforme Moldova Nouă într-un oraș european, punând accent pe faptul că acesta este situat pe malul Dunării, există, se pare, destule persoane care nu au nici o considerație față de cetățenii din zonă și față de mediu, depozitând deșeuri chiar în fluviul care străbate mai multe țări înainte de a ajunge în România.
Problema a fost adusă în atenția presei de Grupul Ecologic de Colaborare NERA, care a realizat recent o monitorizare a stării mediului în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier într-o zonă incluzând teritoriul oraşului Moldova Nouă şi malul stâng al Dunării între localităţile Moldova Veche şi Coronini.
„Cea mai relevantă încălcăre a Legii Deşeurilor şi Legii Apelor constatată cu această ocazie este existenţa unei rampe de descărcare a deşeurilor urbane direct în Dunăre în dreptul localităţii Moldova Veche, rampă realizată pe o lungime de cca 150 m de la mal.
Aspectul constatat a fost notificat de către GEC Nera Comisariatului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu şi Administraţiei Bazinale de Apă Banat Timişoara, cerându-li-se un punct de vedere asupra legalităţii celor constatate”, informează Doina Mărgineanu, consilier pentru relații publice al GEC Nera.
Contactat de Reper 24, directorul Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Gheorghe Muntean, a explicat că va cerceta sesizarea celor de la GEC Nera, adăugând că există posibilitatea ca deșeurile depuse în Dunăre să provină de la lucrările realizate la rețeaua de canalizare a orașului Moldova Nouă:
„Astăzi am primit de fapt pozele reale cu ceea ce este acolo. Sunt deșeuri provenite din activitatea de construcții, betoane scoase din arealul UAT Moldova Nouă, unde de un an jumate se lucrează la canalizarea orașului. E posibil ca acele bucăți de beton care au fost săpate pe mijlocul șoselei să fi fost scoase și depozitate acolo.
Pozele sunt făcute de pe Dunăre, ori eu nu am ambarcațiune ca să pot viziona malul Dunării. Va trebuie să mă rog fie de Poliția de Frontieră, fie de Primărie, dacă deține o ambarcațiune, ca să putem să mergem până acolo să vedem al cui este amplasamentul respectiv și cine a depozitat. Poate fi vorba chiar și de o persoană privată”.
Muntean a mai precizat că se ve deplasa chiar mâine la Moldova Nouă pentru a investiga situația și a lua măsurile impuse de lege.
Aceasta nu este de altfel singura problemă legată de depozitarea necontrolată de deșeuri în zona Moldova Nouă. Recent, Ionela SRL, societatea care se ocupă de colectarea deșeurilor menajere de pe raza orașului a fost amendată cu 40.000 de lei, pentru depozitarea gunoaielor pe amplasamentul societății.
În plus, există cantități mari de deșeuri depuse pe marginea unor drumuri din zonă, după cum confirmă și Gheorghe Muntean.
„În ceea ce privește deșeurile – moloz și ambalaje – depozitele de pe o parte și o alta a drumului de acces către fosta uzină de preparare și spre podul peste Dunăre, acestea sunt pe niște drumuri uzinale, care intră în responsabilitatea lui SC Moldomin, și aceasta a fost amendată și răs-amendată de noi
Poliția locală a identificat o parte a cetățenilor care au depozitat saci cu moloz sau cu gresie și faianță și i-a amendat, dar acestea sunt cantități infime față de deșeurile provenite din activitatea de demolare a clădirilor din arealul Moldominului, care sunt foarte multe”, a mai precizat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin.
Karina TINCUL