Licuriciul american și păduchele românesc

a

Mare zarvă mare în sat; licuriciul are alegeri prezidențiale și toată planeta stă cu ochii beliți în așteptarea rezultatelor de parcă după ar curge lapte și miere pentru toată planeta. Unii spun ( de-ai noștri, din covăcie) că ora exactă se dă după București. Alții spun că de la Marele Licurici luăm lumină. Hai nu zău. Nu sunt eu un analist de politică internațională, dar cei peste 20 de ani de presă, precum și cei dați de CNP, mă îndreptățesc să cred că pot să trag și singur draperiile dimineața și să iau lumină de la soare. Nu aștept să vină americanii, că destul a așteptat moșul meu o viață și americanii…„canci“.

Cine va ieși câștigător nu știu și sincer nici nu mă interesează; e ciorba lor, să-și sufle singuri în ea și…doar în ea. În a mea pot să o fac și singur, fără indicații de la ei. Mă intrigă însă zbaterea clasei politice și previziunile pe care le fac. Păi dacă iasă ăla, va fi bine pentru noi, dacă nu iasă, va fi belea pentru toți. Părerea mea e că beleaua va fi și cu unul și cu altul, pentru că păduchele românesc știe să-și facă un pic de cărare să iasă în frunte, caz în care o va duce bine. Nu e vorba de noi, prostimea, ci de ei, mai marii țării.

Atâta doar că dacă mă doare-n cot dacă va câștiga Trump sau Biden, mie îmi e totuna. Nu va curge lapte și miere peste România, fiți siguri de asta. E drept că au promis coridor rutier și feroviar de la Marea Neagră până la Marea Caspică, dar aveți vreo speranță că așa ceva va fi realizat în acest mileniu? Eu unul nu am. Au promis ajutoare militare și trupe și dotări în tehnică de luptă, dar cu ce preț? Pentru siguranța noastră au spus americanii. Ba eu cred că pentru siguranța lor nu a noastră. De la războiul între Nord și Sud, americanii nu au avut niciun conflict militar pe teritoriul lor. Asta ar trebui să spună multe și nu vreau să detaliez aici cine ar avea de suferit în cazul unui conflict zonal. Nu de alta, dar Rusia și Turcia nu ne zâmbesc prietenește.

Problema mea cu alegerile astea de la marele licurici, e…păduchele românesc. Luat de valul problemelor de zi cu zi, de gestionarea impecabilă a pandemiei și așa, secundar de pregătirea alegerilor, Parlamentul, guvernul, clasa politică în general nu a spus nici pâs după declarația ambasadorului american la București, Mark Gitenstein, care a îndemnat autoritățile să privatizeze tot, în special companiile energetice. Da, statul este cel mai prost administrator posibil, dar asta nu e vina celor aflați la conducerea acestor companii ci doar cei care i-au numit acolo și care căpușează companiile de stat și împart profitul cu cei care i-au numit în funcții, adică păduchii politici. Aceștia nu au culoare politică, nu aparțin unei formațiuni politice sau alteia, aparțin tuturor, iar când e vorba de astfel de afaceri sunt toți frați întru căpătuială. Păi cum credeți că s-au format averile colosale ale unora și ale celorlalți despre care încă nu știm nimic?

Da, statul e administrator prost, dar oare nu putem să numim în funcțiile de conducere oameni competenți? Ba putem, dar nu vrem. Mai bine zis nu vor ei. Vindeți fraților și sistemul energetic național, și portul Constanța și CEC-ul și ce a mai rămas. Vindeți tot și când se împute treaba vă faceți valiza și…zbârrrrr, spre țările calde. Noi? Cui îi mai pasă ce vom face noi. Vom rămâne slugi la stăpân străin în țara noastră, vândută pentru 10 arginți. Dar parcă mai contează? Slugi suntem și acum la stăpân român așa că….poate mai există o șansă la cel străin. Sau să dăm cu DTT pentru păduchi? Ce ziceți?

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei