Asociaţia Altitudine Filiala Banat a desfăşurat în săptămâna 19-24 Mai o serie de acţiuni educative cu copiii din 8 şcoli din judeţ implicate în proiectul Ranger junior în Munţii Țarcu.
Peste 270 de elevi ai claselor V-VIII din Teregova, Rusca Montană, Armeniș, Slatina Timiș, Zăvoi, Măru, Turnu Ruieni și Borlova au participat la prezentările susținute în şcoli de ecologiștii de la Asociația Altitudine.
Elevii au participat la discuţiile despre valorile naturale din Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, despre modul în care natura Munţilor Ţarcu poate fi ocrotită şi cum pot fi valorificate oportunităţile de dezvoltare durabilă din această zonă. Elevii au aflat despre recunoaşterea acestei zone pe plan internaţional, zona Munţilor Ţarcu fiind una dintre cele 5 locaţii pilot de implementare a proiectului european „Rewilding Europe”, prin care 17 zimbri au fost aduşi în Rezervaţia Măgura Zimbrilor de la Armeniş, asociaţia noastră fiind partener local Rewilding Europe”, precizează inițiatorii proiectului.
Cunoștințele acumulate în timpul lecțiilor de ecologice vor fi testate în cursul zilei de astăzi, când elevii participă la o sesiune de prezentări pe teme de cunoașterea și protecția mediului. În concurs au fost înscrise 16 lucrări, despre care elevii vor vorbi în fața unui juriu format din cinci membri. Autorii primelor 3 lucrări premiate în cadrul sesiunii de prezentări vor participa la Tabăra din Poiana Mărului, intre 3-7 iulie 2014.
Proiectul Ranger junior în Munții Țarcu este inițiat de Asociația Altitudine Filiala Banat, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Ocolul Silvic Oţelu Roşu, Primăria Turnu Ruieni, Asociaţia Bio-Team şi cele opt şcoli participante.
Diana RADU