Învierea reprezintă un eveniment mult așteptat de către toti credincioșii. În jur de 1.000 de persoane au venit la Biserica de pe Calea Caransebeșului din Reșița, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, în noaptea de Înviere. Prezenți în lăcașul de cult, dar și în afara, mulți dintre participanții la slujba specială, care se face o dată în an, au venit cu aproape o oră înainte. Slujba din noaptea de Înviere a început în biserică la ora 23.30, după care, la ora 24.00, cei doi preoți au împărțit Lumină mulțimii de credincioși.
Focul reprezintă bucuria unui nou început sau apariția unei noi vieți care a învins moartea. Astfel, în noaptea Învierii, toate lumânările aprinse din biserică, pe care creştinii le ţin în mâini pe toată durata slujbei, sunt, de fapt, o singură lumină. Această lumină este dusă apoi de fiecare, la casa sa. Mulţi creştini păstrează restul de lumânare rămasă nearsă din noaptea Învierii şi o aprind în cursul anului în timp de furtună sau în cazul în care au un mare necaz în casă.
Conform tradiției, preoții și credincioșii au înconjurat biserica pe străzile din jurul lăcașului de culc cântând ”Hristos a Înviat din morți…!”. Alaiul a revenit apoi la biserică, unde s-a continuat slujba. Oamenii au dus la casele lor pe lângă lumânările aprinse și bucățele de pâine stropite cu vin, numite paști.
Elena FRANȚ