
După o lună și jumătate aproape de la declanșarea stării de urgență în România președintele Iohannis a organizat marți seara la Cotroceni, prima conferință de presă, după ce, în această perioadă, au fost doar declarații la care nu au participat jurnaliștii acreditați.
Președintele Iohannis a menționat în deschiderea conferinței de presă că „românii au dat dovadă de simț civic pe perioada pandemiei“. „După o lună și jumătate putem să tragem concluzii statistice. Aș remarca că în această epidemie autoritățile, medicii și românii au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simt civic, au echilibru și societatea românească a dovedit maturitate. Însă se discută foarte mult despre măsurile de relaxare. Sigur, vom ajunge și acolo. Eu am menționat că după 15 mai anumite restricții vor fi reduse. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită și poate să distrugă toate rezultatele bune obținută până acum“
„Cred că se observă foarte ușor că am ajuns la diferențe foarte mari față de alte state. În România avem aproximativ 600 de bolnavi la un milion de români. Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu? Sunt foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, să își reducă viața într-un fel total neașteptat, că medicilor le-a fost extrem de greu și le este în continuare, dar împreună am obținut aceste rezultate“, a mai declarat Iohannis.
După o trecere în revistă a situației, președintele a alunecat în discursul său spre o campanie electorală fățișă pro PNL și anti PSD. Președintele a lăudat actualul guvern pentru cum s-a descurcat în achiziția de produse medicale și a criticat PSD că nu a lăsat nimic în rezervele statului.
„Guvernanții au acționat corect, specialiștii au venit cu sfaturi și soluții bune. Acum e rândul cetățenilor să dăm exemple. Când a început epidemia, rezervele României au fost goale, nu au existat rezerve de măști, de biocide, au existat foarte puține medicamente, iar acestea au trebuit să fie procurate în timp record. S-au folosit nu doar banii puțini de la vistierie, ci și banii europeni, cu succes. România are acces la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene care vor fi folosiți pentru achiziții de medicamente, sporurile pentru medici, ș.a.m.d. Am obținut aceste lucruri de la UE, sunt bani pentru români. Obligați și de epidemie, și împinși de pretențiile electoratului, guvernanții au început să pună în practică reforme oportune: digitalizarea administrației. E partea pozitivă“, a declarat Klaus Iohannis.„Avem un contra exemplu mare cat Casa Poporului – modul în care unele partide și lideri au înțeles sa folosească aceasta nenorocire pentru câștigul lor electoral. În Parlament, fie ca s-a lucrat video, la distanta, fie ca s-au adunat câțiva, am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil instrumentat de aceiași politicieni care și înainte de criza au avut un comportament nociv și demagogic, oameni care au lăsat România fără bani.Banii romanilor au fost risipiți de guvernele PSD-iste, în loc sa fie investiți unde aduceau câștig pentru toată țara. E trist ca după ani și ani de guvernări pesediste sa ne găsim în fata unei epidemii cu stocurile goale și tot aceiași pesediști să strige în Parlament ca eu și guvernul nu facem ce trebuie. Este ceva jalnic.Vin aproape zilnic cu inițiative care mai de care mai populiste, vor sa ofere tot, ca doar nu dau de la ei, masuri populiste imposibil sa fie puse în practică.
Se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile doar pentru a a câștiga capital electoral. Este ceva jalnic. De unde sa dam? Putem sa dam cat este. Iar acești politicieni nu au învățat nimic din greșelile trecutului și compromit prin acest comportament populist viitorul întregii națiuni, viitorul generațiilor de romani care vor veni după noi. Eu nu voi tolera asa ceva”
Președintele Klaus Iohannis susține că românii care au plecat la muncă în străinătate, în special în Germania, fac parte din categoria muncitorilor sezonieri. Președintele arată că aceștia nu au fost trimiși de către statul român și admite că s-au petrecut erori organizatorice.
„În fiecare an, din păcate, mulți români au plecat la muncă în străinătate. De la Revoluție încoace, au plecat, se pare peste 4 milioane și este regretabil. Oamenii care pleacă sezonier, majoritatea pleacă fiind sub contract cu niște agenți economici, nu sunt organizați de stat. Este alegerea lor și ar trebui să ne gândim bine să vedem cum vom putea să le oferim condiții în țară, ca să nu mai fie forțați să plece în afara țării. La început au fost greșeli organizatorice, dar pe parcurs au fost remediate. Cei care au greșit, au plătit“, a spus Klaus Iohannis, fără să răspundă concret la întrebarea unui jurnalist care a solicitat o explicații asupra modului în care oameni aflați în zona de carantină au putut să părăsească acel perimetru.
Întrebat de o eventuală prelungire a stării de urgență sau eventual introducerea unei stări de alertă, a precizat: „Eu discut cu premierul Orban de două săptămâni acest aspect, dar trebuie să așteptăm să vedem cum decurge pandemia înainte de a lua o decizie“
Referitor la o posibilă creștere a punctului de pensie din data de 1 septembrie, președintele Iohannis a declarat că „Această categorie de români este defavorizată, dar este treaba executivului să decidă. Nu pot să spun acum dacă și cu cât va crește punctul de pensie“
“Banii romanilor au fost risipiți de guvernele PSD-iste, în loc sa fie investiți unde aduceau câștig pentru toată țara. E trist ca după ani și ani de guvernări pesediste sa ne găsim în fata unei epidemii cu stocurile goale și tot aceiași pesediști să strige în Parlament ca eu și guvernul nu facem ce trebuie. Este ceva jalnic.”
Când ajungi să-ți faci campanie pe spatele unei pandemii și pe suferința oamenilor simpli, încercând să ataci opoziția, dovedești că ai un caracter infect / jalnic.
„În fiecare an, din păcate, mulți români au plecat la muncă în străinătate … nu sunt organizați de stat. Este alegerea lor …“, a spus Klaus Iohannis
–
Are dreptate, mai ales când ocoleşte esenţialul.
Mulţi “români” au plecat “la muncă” în primii ani după revoluţia antiscornicistă din 1989, fără a fi organizaţi de stat.
Doar jefuiţi în mod organizat de munca lor şi cea a strămoşilor lor.
Câţiva au plecat şi înainte. În aceleaşi condiţii, jefuiţi.
Au plecat definitiv, ca etnici germani.
Odată cu ei a “plecat” şi industria, ba s-a mai golit şi o jumătate din unele oraşe.
S-au golit teatrele şi sălile de cinema.
Şi spitalele.
Acum şi şcolile.
Morala (liberală):
“Foaie verde de’Armeniş,
Şi pe şcoală eu mă … “.
Ce teatru ieftin!
Totul e o mascarada!
Se sprijină reciproc dintotdeauna!