Județul Caraș-Severin, prezent „La obârșii, la izvor”!

14550488_1204529216284831_1227404488_o

Tradițiile și folclorul din Caraș-Severin au fost în prim plan la finalul săptămânii trecute în localitatea maghiară Gyula, unde trăiește o importantă comunitate românească. Muzica, jocul și costumele populare de pe plaiurile bănățene au fost  aduse în fața românilor din Ungaria în cadrul celei de IX-a ediții a festivalului „La obârşii, la izvor”, eveniment la care a participat și conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin. 

„La obârşii, la izvor” este un festival organizat anual de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta. În fiecare an, organizatorii aduc în fața spectatorilor cultura şi tradiţiile populare dintr-un anumit județ al României, anul acesta românii din țara vecină având ocazia să descopere bogăţia folclorului din Caraş-Severin.

Am venit cu mare drag la Gyula, la invitaţia Prea Sfinţitului Părinte  Siluan, Episcopul Românilor din Ungaria, unde am încercat să ne prezentăm cu tot ceea ce avem autentic, cu tot ceea ce înseamnă tradiţie în judeţul Caraş-Severin. Cred că ceea ce am arătat a fost pe gustul publicului, având în vedere aplauzele cu care au fost răsplătiţi artiştii”, a declarat cu acest prilej preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157674711303605″]

Prezent la eveniment a fost și Prea Sfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a apreciat că astfel de manifestări sunt deosebit de binevenite pentru românii din Ungaria, care reușesc în acest mod să nu piardă legătura cu tradițiile românești:

În acest mod îi întărim pe românii din Ungaria. Românismul şi tradiţiile româneşti au mai slăbit de-a lungul timpului, dar cu binecuvântarea părintelui Siluan, vom face manifestări periodice, atât spirituale, cât şi cultural artistice. Manifestarea a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Artiştii care au urcat pe scena Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula s-au ridicat aşteptărilor noastre. De altfel, tot publicul a fost copleşit de bucurie. A fost un sentiment de patriotism autentic, pe care l-am trăit cu toţii”.

IMG_3461

De altfel manifestarea a început cu o slujbă religioasă susținută, în Catedrala Episcopală din Gyula, de Episcopul Caransebeșului, Lucian Mic și de Episcopul ortodox al românilor din Ungaria, PS Siluan.

Este o zi românească specială, aici la Gyula, unde am putea spune că este inima comunităţii   româneşti   din   Ungaria.  Gyula   este   o  localitate   situată  la   5   km  de graniţa cu  România. Aici funcţionează  cele  mai   multe instituţii ale  comunităţii româneşti   din   Ungaria,   din   care   se   distinge,   în   primul   rând,   biserica,   prin Castedrala   Episcopală   şi   încă   o   biserică   românească,   ce   este   închinată   Sfintei Cuvioase Paraschieva. Această zi a fost închinată în primul rând lui Dumnezeu, iar alături de noi a fost, şi nu pentru prima oară, un oaspete drag nouă, Prea Sfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, împreună cu clerici din eparhia pe care o  conduce   şi  cu  grupul  psaltic   Ethos  al  Episcopiei Caransebeşului”,  a   afirmat PS Siluan.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157674615756396″]

După slujbă, manifestarea a continuat cu spectacolul susținut de ansamblul „Semenicul” al Centrului   Judeţean   pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, care au adus în fața românilor din Ungaria cântul și jocul din Banat. Deosebit de gustate de public au fost brâurile aduse pe scenă de generația de aur a ansamblului folcloric de la poale de Semenic, precum și piesele interpretate de Ramona Vita. Spectacolul, care s-a întins pe mai mult de două ore, a fost prezentat de Dan Liuț și s-a încheiat cu o horă în care s-au prins, alături de dansatori și cea mai mare parte a spectatorilor. De altfel, nici conducerea forului județean cărășean nu s-a dat în lături, atât Silviu Hurduzeu cât și Ionuț Popovici alăturându-se horei.

IMG_3455

De la sărbătoare nu a lipsit nici Consulul României la Gyula, Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni, care a afirmat că și-ar dori încheierea unui parteneriat cultural cu județul Caraș-Severin și organizarea pe viitor a unor manifestări similare.

Participanții la eveniment au avut ocazia să admire și o colecție de costume populare, unele dintre ele extrem de vechi și valoroase, aduse din colecția Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei