Județul Caraș-Severin, în pericol să piardă o finanțare de 200 de milioane de euro! „Situația este dezastruoasă”!

modelmic

Criza financiară prin care trece societatea Aquacaraș pare să nu se mai termine, în ciuda faptului că operatorul de apă și canal are un nou Consiliu de Administrație. După ce în urmă cu doi ani, societatea s-a aflat practic pe marginea prăpastiei, fiind salvată în ultimul moment de garanțiile oferite de Consiliul Județean și de Primăria Reșița, în contul datoriei la ANAF, acum situația pare să se agraveze din nou, existând riscul ca județul Caraș-Severin să piardă finanțarea de 200 de milioane de euro pentru proiectul de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canal.

Situația a fost discutată și în cadrul ședinței Consiliului Județean de astăzi. Președintele Silviu Hurduzeu le-a explicat consilierilor că, în prezent, Aquacaraș are o datorie de peste 25 de milioane de lei către ANAF și că pentru semnarea contractelor de finanțare pe proiectele de apă și canal, Ministerul Fondurilor Europene a cerut o reeșalonare a acestei datorii, reeșalonare care presupune creșterea ratei plătite de Aquacaraș către Finanțe, de la 200.000 de lei pe lună, la 600.000 de lei pe lună. Consilierii au fost de acord cu această reeșalonare, dat au cerut ca în ședința viitoare să le fie prezentat un raport cu situația financiară exactă a societății Aquacaraș.

Un proiect de hotărâre foarte important aprobat astăzi este cel legat de mandatarea dlui vicepreședinte Ionuț Popovici pentru a semna un nou act adițional pentru societate Aquacaraș, o reeșalonare a plăților restante pe care societatea le are la ANAF. Știți că societatea de apă și canal are de plătit o datorie la ANAF și neavând banii necesari a fost necesară o garanție, garanție depusă de CJ și de Primăria Reșița, în terenuri. În acest moment, suma pe care societatea Aquacaraș o are de plătit este de 25 de milioane de lei.

Am fost de acord ca reprezentantul nostru să semneze acest act adițional pe noua sumă, dar acest lucru ne-presupunând o garanție suplimentară din partea CJ. Rata pe care societatea Aquacaraș o are de plătit va fi mai mare, triplându-se. Această reeșalonare este necesară pentru semnarea cu Ministerul Fondurilor Europene a contractelor de finanțare pentru investițiile de apă și canal în județul Caraș-Severin pe perioada următoare, această reeșalonare fiind primul document pe care Ministerul Fondurilor Europene îl solicită pentru a semna aceste contracte”, a explicat Silviu Hurduzeu.

Deloc optimist cu privire la situația de la Aquacaraș s-a arătat consilierul social-democrat Ioan Crina, care nu a ezitat să declare că riscul ca județul Caraș-Severin să piardă contractul de apă și canalizare este unul major:  „Cunosc bine situația de la Aquacaraș și sunt foarte îngrijorat. Cu eșalonarea asta, eu nu cred că ajung pe profit. După părerea mea, situația este dezastruoasă. Noi, CJ, suntem acționari majoritari și dacă nu ne implicăm activ, fiindcă văd că primarii de orașe sunt blocați în niște vanități aberante, eu vă spun că vom pierde 200 de milioane de euro”.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Aquacarașul nu are de plătit doar această datorie către ANAF. Pentru a accesa fondurile europene, compania trebuie să asigure partea de co-finanțare care le revine, o sumă deloc neglijabilă având în vedere valoare ridicată a contractului. Probabil acesta este și motivul pentru care, președintele Hurduzeu a solicitat conducerii Aquacaraș să ia orice măsuri consideră de cuviință pentru găsirea resurselor financiare necesare pentru continuarea proiectului de apă și canal la nivelul județului Caraș-Severin.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Opinia Publica

    Logic discutand, cand ai monopol pe ceva care se consuma zilnic este imposibil sa dai de fundul sacului la un management corect si organizat. Dar, avand in vedere ca acolo se gasesc toti hotii incompetenti…scenariul devine plauzibil.

  2. serbanescu

    Stati linistiti ca ..shepherdul vegheaza!Nu de aceea l-ati pus acolo?Ce va plangeti cu “vechea mostenire”?Sau, ca bun exemplu, dati-i un salariu de cel mult 2500 lei si incepeti sa faceti economii!Si se aude ca s-a spart si gasca “tolea-lolea”,asta da lucru bun!Continuati si cu balanii si cu alti elefanti de-acolo.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei