Jubileul Muzeului Banatului Montan din Reșița: 1968 – 2018! „Patrimoniul Cultural Bănățean, încotro?“

 modelmic

Săptămâna dedicată împlinirii celor 50 de ani ai Muzeului Banatului Montan a început în forță, prin prezentarea unor proiecte de către specialiștii arheologiei de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, ai Muzeul Banatului din Timișoara, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș și desigur, a gazdelelor de la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

„Patrimoniul cultural bănățean, încotro?”, constituie o dezbatere publică care s-a bucurat de un interes al celor dedicați acestui domeniu și care au demonstrat prin sintezele prezentate că își desfășoară cu pasiune fiecare ceas de activitate. Muzeele din Banat se confruntă cu probleme legate de lipsa acută a specialiștilor, dar și de o finanțare care să facă atractivă această ramură intrinsecăa culturii.

jubileu

Așa cum afirma dr. în istorie Livia Magina, „Patrimoniul cultural, prin componentele sale materiale şi imateriale, constituie baza moştenirii unui popor, fiind o consecinţă directă a evoluţiilor socio-economice şi politice, cu specificităţi datorate apartenenţei la o comunitate, etnie, naţiune, religie. Cu toate acestea, importanţa socială, dar mai ales economică a patrimoniului cultural, este prea puţin cunoscută şi valorificată. Patrimoniul cultural este componentă fundamentală a diversității culturale și a dialogului intercultural“.

La rândul său, proaspătul director al Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu, a ținut să remarce la deschiderea săptămânii care marchează jumătate de veac de existență ai Muzeului Banatului Montan:

Specialiștii de la Muzeul Banatului din Timișoara au prezentat o lucrare documentată despre cele 400 de movile funerare din Banat și modul în care au fost acestea supuse cercetarii arheologice, în ultimii ani.

Despre patrimoniul cultural din județul Timiș, o prezentare amplă și aplaudată la scenă deschisă i-a aparținut arheologului Victor Bunoiu, consilierul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Despre considerentele şi nevoile identificate prin analizele făcute la nivel local, în „Anul european al patrimoniului cultural”, arhg. Victor Bunoiu, consilier pe probleme de arheologie în cadrul Direcţiei Județene pentru Cultură Timiș, a declarat:

Managerul Muzeului Banatului Montan din Reșița, Flavius Bozu și purtătorul de cuvânt al MBM, arh. dr. Livia Magina, vor fi prezenți joi, 17 mai, ora 19:00, la Reper 24, unde vor dezbate pe marginea celor 50 de ani de activitate împliniți de muzeul reșițean și perspectivele acestei instituții.

Sergiu TABAN

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei