UPDATE: Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis astăzi magistrații Tribunalului Timiș. Ghiorghioni a cerut să fie cercetat în stare de libertate, afirmând că dorește să să întoarcă la muncă la forul județean cărășean, unde a fost implicat în numeroase proiecte pe fonduri europene. Nepotul lui Ghiorghioni va rămâne sub control judiciar, pentru 60 de zile. Acesta s-a apărat în fața instanței, susținând că a fost un simplu intermediar și că nu știa pentru ce sunt banii. Sentința poate fi contestată în termen de 48 de ore.
…………………………………………………………………………………………….
Vezi ce probe au descoperit anchetatorii în timpul perchezițiilor!
Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost reținut ieri pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată. Acesta va fi prezentat astăzi Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ghiorghioni a fost prins ieri în flagrant în timp ce primea mită 20.000 lei. În plus, în urma perchezițiilor derulate ieri, într-una din locuințele lui Ghiorghioni au fost descoperiți 7.000 de euro, seriile bancnotelor corespunzând cu cele primite anterior drept mită de acesta. În același dosar este cercetat și nepotul vicepreședintelui forului județean, Adrian Cosmin Ghiorghioni.
„În perioada ianuarie 2013-octombrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, a pretins și primit de la un om de afaceri (martor denunțător) suma totală de 200.000 lei, reprezentând un procentaj de 10 % din valoarea plăților efectuate de instituția publică către firma persoanei respective, pentru diverse lucrări de utilitate publică executate în baza unui acord cadru și a unor contracte subsecvente.
În schimbul sumei menţionate, societatea comercială administrată de omul de afaceri a fost favorizată de către inculpatul Ghiorghioni Ionesie, prin efectuarea cu prioritate a plăților de către Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat – unitate din structura Consiliului Județean Caraș Severin și prin acceptarea și semnarea devizelor de lucrări de către funcționarii din cadrul aceleiași instituții.
În perioada 07.01 – 06.04.2015, pentru același motiv și în aceeași calitate, inculpatul Ghiorghioni Ionesie, printr-un intermediar – inculpatul Ghiorghioni Adrian Cosmin, a pretins și primit, în trei tranșe, de la același om de afaceri, suma totală de 8.400 euro.
Pentru ajutorul acordat, Ghiorghioni Adrian Cosmin, rudă a inculpatului, a primit de la soția omului de afaceri o cameră foto cu diverse accesorii, în valoare de cca. 1.900 lei.
La data de 25 martie 2015, în baza unei noi înțelegeri infracționale convenite cu martorul denunțător, inculpatul a primit suma de 10.000 lei ca primă parte a procentului de 10% din încasările primite de firma omului de afaceri, pentru două contracte de deszăpezire încheiate la data de 31 decembrie 2014.
Diferența de 20.000 lei a fost remisă inculpatului Ghiorghioni Ionesie la data de 12 mai 2015, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpaţilor Ghiorghioni Ionesie şi Ghiorghioni Adrian Cosmin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentaţi, la data de 13 mai 2015, Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție.
În timpul perchezițiilor derulate ieri atât la Reșița, cât și la Oțelu Roșu și la Bucova au fost descoperite noi dovezi împotriva lui Ionesie Ghiorghioni. Conform pressalert.ro, într-un seif din casa acestuia din Oțelu Roșu anchetatorii au descoperit peste 7.000 de euro. După ce au fost verificate seriile bancnotelor, a reieșit că unele dintre ele corespundeau cu cele care au fost date ca mită lui Ghiorghioni la întâlnirile anterioare cu soţia denunţătorului. Seiful a fost deschis de soția lui Ghiorghioni, care a fost chemată de la școala la care predă pentru a asista la percheziții.
DNA precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Karina TINCUL