Ion Mocioalcă vrea abrogarea hotărârii care limitează numărul forțelor americane pe teritoriul României!

modelmic

Deputatul PSD Ion Mocioalcă, alături de ceilalți reprezentanți ai Parlamentului, a propus spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre pentru abrogarea deciziei din 2007 privind aprobarea intrării şi staţionării forţelor SUA pe teritoriul României.

Decizia în cauză are la bază un acord dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor Statelor Unite staționate pe teritoriul României, semnat la București la 6 decembrie 2005. Eroarea care duce la abrogarea acesteia vine din faptul că în ceea ce privește forțele SUA, există o limită numerică de 3.000 de membri.

Tocmai de aceea plenul reunit al celor două Camere a abrogat miercuri hotărârea din 2007  privind aprobarea intrării şi staţionării forţelor Statelor Unite ale Americii pe teritoriul României. Faptul că aceasta prevedea faptul că numărul maxim al membrilor forţelor SUA ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul României nu poate depăşi 3.000 este considerat un aspect care se contrazice cu prevederile legale.

Parlamentarii au adoptat cu 301 voturi „pentru” acest proiect de hotărâre de abrogare, potrivit Agerpres. Conform expunerii de motive, din interpretarea celor două acte normative reiese diferenţa de tratament între forţele armate ale statelor membre NATO şi aliate, în sensul că doar pentru forţele aparţinând SUA există un plafon numeric.

Totodată, prin hotărârea adoptată miercuri s-a urmărit abrogarea expresă a dispoziţiilor vechi care înregistrează aspecte contradictorii cu reglementarea generală din Legea nr. 291/2007.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei