Ioan Popa: „Efortul meu a fost luat în van”! Ce îl nemulțumește pe edil?

 

modelmic

Doar 5% din absolvenții de gimnaziu din Caraș-Severin au optat anul acesta pentru școala duală din Reșița, un procent considerat mult prea mic de inițiatorul acestei forme de învățământ în municipiul de pe Bârzava, primarul Ioan Popa. Edilul este de părere că mesajul școlii duale nu a fost promovat în mod corespunzător și și-a luat angajamentul că anul viitor se va ocupa personal de aceste aspect. Mai mult chiar, Popa a afirmat că este dispus să meargă din poartă în poartă pentru a le explica părinților care sunt avantajele școlii duale de la Reșița.

Din punctul meu de vedere, eroarea care s-a făcut primăvara trecută a fost legată de faptul că nu au reușit să ajungă cu mesajul școlii duale acolo unde trebuia, adică nu la elevii de clasa a VIII-a, ci la părinții lor, pentru că părinții sunt elementele decizionale la vârsta asta pentru copii. Eu cred că de aici vine insuccesul parțial al anului acesta, unde nu am reușit să acoperim toate locurile solicitate de agenții economici.  Sunt peste 2.300 de absolvenți de gimnaziu și doar 120-130 dintre ei au optat pentru școala duală. Avem un bazin enorm de unde am putea selecta și trebuie să luptăm pentru el”, a declarat pentru Reper 24, primarul Ioan Popa, la finalul unei întâlniri ce a vizat stabilirea planului de școlarizare pentru școala duală pentru anul viitor.

În primul an de școală duală, 2017-2018, agenții economici au solicitat 161 de locuri, toate aprobate de către Ministerul Educației, din care au fost ocupate 123. Pentru anul școlar 2018-2019, interesul agenților economici a crescut, fiind solicitate 219 locuri, din care au fost însă ocupate doar 126. Primarul Ioan  Popa s-a declarat nemulțumit de aceste cifre, cu atât mai mult cu cât elevii care optează pentru învățământul dual au parte de mai multe avantaje, printre care burse lunare de 400 de lei (200 din partea statului și 200 din partea agentului economic), masă și cazare gratuite pentru cei din afara Reșiței (acordate de Primărie), pregătirea într-o meserie căutată pe piață și nu în ultimul rând siguranța unui loc de muncă.

Este o problemă și nu mă feresc să o spun public. Din punctul meu de vedere este cel puțin bizar și inacceptabil ca în condițiile în care ți se oferă opțiunea unei școli duale, cu masă casă gratuite, 400 de lei bani de buzunar, tu elev să optezi încă pentru clasă de profesională clasică. Și aici am pus-o strict pe seama dirijării, între ghilimele, a elevului la secretariat, acolo când face înscrierea. Cu alte cuvinte efortul meu a fost luat în van de câțiva profesori sau cadre didactice, nici nu mă interesează de unde a pornit asta. Dar este noaptea minții să nu îți dorești să mergi într-o zonă unde câștigi”, a mai afirmat Popa.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

13 Comentarii

 1. albă ca zăpada

  Aruncăm vina pe secretariatul şcolilor unde elevii vin cu cererile de înscriere. Dar acestea sunt semnate de către părinţii elevilor, ştampilate şi semnte de directorul şcolii de unde provin elevii. De ce nu se leagă domnul primar de consilierii şcolari care au datoria de a consilia elevii din clasele a VIII a spre meseriile care li se potrivesc.

 2. albă ca zăpada

  Aruncăm vina pe secretariatul şcolilor unde elevii vin cu cererile de înscriere. Dar acestea sunt completate şi semnate de către elevi, părinţii elevilor, ştampilate şi semnte de directorul şcolii de unde provin elevii. De ce nu se leagă domnul primar de consilierii şcolari care au datoria de a consilia elevii din clasele a VIII a spre meseriile care li se potrivesc elevilor.

 3. petru ioana

  Sper că nu îl sterge iar cineva domnul TABAN. Se pare că primarul, nu are consilier pe probleme de învățământ, sau dacă îl are este degeaba. Primo formularele sunt completate de părinți sau aparținătorii copiilor sub îndrumarea directă a diriginților după studierea în prealabil a ofertelor școlare, secundo se depun la secretariate unde secretarele doar verifică ca dosarele copilor înscriși să fie complete și în conformitate cu legislația în vigoare. În concluzie secretarele de la colegiile tehnice nu dirijează copii spre un anumit sistem de învățământ sau specializare. În cazul în care la o formă de învățământ sau specializare de la aceste colegii nu mai sunt locuri, acestea informează părintele și copilul despre locurile vacante din cadrul uneia respectiv altei forme de învățământ, recte specializare iar decizi le aparține. Așa că, domnu primar ești pe lângă cu problema, schimbă consilierii, pentru că așa ai făcut și cu propunerea de unire a celor două colegii din oraș Tehnicul Cărășan și Tehnicul, în condițiile în care la Caransebeș sunt 3 și se înființează și al-IV-lea, dar până la unificare mai este și mai vorbim în conformitate cu legislația. Dragă Sergiu te-ai angajat că vineri mergi la Tehnicul Cărășan pentru un punct de vedere nu ai fost esti obedient lui POPA sau ai datorii față de primărie nu uita căci vin alegerile mai răbdăm câta n-ai grijă.

 4. GEORGE

  Intentia deosebita a celor implicati in programul <> , este in contradictie cu gandirea dascaliilor.
  Politrucii din fruntea invatamantului carasan sa raspunda pentru rezultat :dna. Ciurel , dna. Cristescu Codruta, dl.Nicolaescu C-tin..

  Primarul are dreptate !

 5. zero

  „… Dar este noaptea minții să nu îți dorești să mergi într-o zonă unde câștigi”, a mai afirmat Popa.
  Normal … pentru tăiţelu’ … orice altceva este … noaptea minţii.
  Doar el însuşi, aflat adânc în “noaptea minţii”, şi-a dorit să meargă într-o zonă în care să câştige. Mult mai mult decât în “afaceri” cu tăiţei.
  Adică în zona … primăriei.
  Mă mir că şcoala (lui) duală încă nu pregăteşte (duplicităţi) şi pentru cea mai veche şi mai căutată pe piaţă … “meserie”, iar elevii (sfătuiţi sau nu de părinţi) preferă soluţia ca: „tu elev să optezi încă pentru clasă de profesională clasică”.
  Mă refer la politică, să nu cumva să vă gândiţi la… altceva :)
  Cum tăiţelu’ nu îşi poate percepe starea de dedublare şi propria noapte a minţii (DSM4), mecanismele de apărare ale ego-ului (bolnav) proiectează spre profesori şi părinţi propriile sale eşecuri (cu aberaţii). Tipic.
  Ceea ce nu îi permite nici o urmă de evoluţie.
  Adică … iar “a luat-o în mufă” (şi l-am citat).

 6. Rică , acel Rică

  Ăsta e rezultatul faptului că în loc să pregătească bine toate procedurile ce presupun promovarea si funcționarea invatamântului dual s-a grabit sa arunce niste hârtii si sa faca mare spectacol de prezentare să își atribuie merite pe care nu le are . Ăsta e rezultatul faptului că domnia sa prin dezbatere intelege sa adune beneficiarii învățământului dual si pe profesori sa sa le povesteasca cat de “ baiat isteț “ este el ,in loc sa medieze discutia in legatura cu nevoile si posibilitățile fiecărei părți tocmai pentru a reusi sa se ajunga la un rezultat pozitiv ,si pentru beneficiari si pentru profesori, si pana la urma pentru orasul nostru . Eu consider ca multi am tacut pana astazi cu gandul ca trebuie lasat sa-si faca treaba , dar cred ca deja se vede spre ce duce tot ce a inceput . Un om cu o viziune îngustă dar cu o gură tare mare .

 7. marius

  Nu toti se gandesc doar la bani.Multe familii nu vor sa-si sacrifice copiii pt o idee megalomana a unui edil temporar ajuns in fruntea urbei.La ce agenti economici avem in judet cine si-ar risca viitorul copilului dandu-l la aceasta scoala duala? Deocamdata e libera alegere si chiar daca primarul incearca readucerea comunismului in judet nu o sa reuseasca.Poate sa “nationalizeze” garajele proprietarilor ,poate sa isi bata joc de cetateni facandu-le parcari sub geamuri,poate sa ii sfideze si sa ridice tonul la ei ,dar nu o sa poata vreodata sa impuna unui parinte ce sa faca cu viitorul copilului lui. E efemer in functie si o sa incerce inutil sa-si lege numele de “realizari luminoase” pt ca resitenii inca il percep ca pe “taitelu bisnitaru”

 8. carasan de oras

  Dl George, cred ca esti dascal daca te-ai amestecat in discutie. Interesele administratiei locale nu trebuie sa concorde cu gandirea “dascaliilor”, pentru ca nu dascalii platesc gaurile din bugetul primariei. Dascalii ar trebui sa faca carte cu elevii, ca de ani de zile doar analfabeti scoateti pe banda. Mai mult pe bulevard sau pe camp (cei de la tara) stau copiii vostri, decat pe la scoala, dai cu tunul ca sa gasesti elevi la cursuri. Si la bacalaureat ce rezultate au, 0%? Rezultatele inexistente nu sunt “in contradictie” cu gandirea dascalilor? Lipsa elevilor de la cursuri nu intra “in contradictie” cu gandirea dascalilor?

 9. petru ioana

  Măi domnu premar se pare că ai terminat toate problemele din urbea noastră și ai cășunat pe învățământ. Ai devenit ca și coana Leanța doctorița care te anunț dacă nu știai că a sfârșit de glonț în ajun de Crăciun. Măi stimabile te înțeleg că ai stat prost cu școala care dealtfel nu ți-a plăcut și că din bișnițar sau ce ai fost prin centru civic dupe rivoluție, ai devenit om de afaceri, dar să te dai amice cu părerea despre învățământ, este cam mult pentru doxa matale.Ai fost ales de cetățeni ca o formă de protest împotriva Șterpelescului, nu că vezi drăgăliță doamne, erai freo capacitate. De când ești primar o arzi cu niște pomi pe o alee care nu se mai termină, cu o vrăjeală de tramvai, care nu știm dacă se mai finalizează, cu punerea în foncții a lui Dacica ea cu un examen contestat de Liviu Gîrtoi prin instanță. Nu ai nici un fundament să unifici colegiile, dar să ști că îți vine vremea și la alegeri ți-o tragem. Chiar dacă ai presa din urbe aservită tot vom lupta cu tine fără frică .La Colegiul Tehnic Cărășan prea nemaipomenit de premar ce ești să ști că izicstă anumite interese pe care sunt sigur că le șci. Anume acest FARA alt mare corifeu de premar fost bișnițar de mașini ciordite de prin Nemția, cu un unchi securist mare, care are un service la Cărășan și vrea clădirile unde foncționează, mai vine și un alt individ un anume MOISE de la AURORA, care vrea restul atelierelor, acestea din urmă fiind modernizate după ultimele standarde cu fonduri europene. Mai departe d-na director de la TRAIAN VUIA cu sprijinul Lencuței Udrea de la ISJ Caraș , vrea cantina și căminele modernizate.Tu nu stabilești ce personal pleacă și vine după fuziune la aceste colegii, poate doar la fabrica de tăiței, ori pe la tine prin bătătură, sau în primăria ta unde ai angajat după bunul plac diverși.Sigur nu vrei să discutăm de examene șmenuite pt posturile de decizie , stihiile de clădiri de pe la Nera, despre demiterea abuzivă a lui LEO DOANA de la CSM Școlar la sugestia prietenului tău LOLEA și aducerea pe bani mulți de la bugetul local adică banii mei și ai altora, a lui Oprița și Benga fără calificare in Liga 2.Ne crezi căci ar trebui să răspunzi?Uite acum LEO are din 4 meciuri 10 puncte, ceilalți vai steaua lor!!!! Dar deh așa-i în tenis, prietene ar fi bine să pleci la Pangram, sau pe munte, unde vrei tu, că ne-am săturat de viziunile tale defecte și investitorii de carton pe care tot îi aduci și nu mai vin. Vezi IMR UCMR Țerova și alte zone.

 10. Lupu alb

  Domnule primar lasati-o mai moale cu invatamantul dual,stiti si dvs ca ce spuneti sunt vorbe de campanie electorala.Argumentez:Caransebes-3 licee tehnologice,Resita cu populatie dubla fata de C-sebes-2 lic teh.Prin bunavointa dvs,a acolitilor dvs ajutati de inspectoarea Ciorela ,femeia ce conduce destinele invatamantului carasan ati pus la cale desfintarea Colegiului Carasan.La ColegiulCarasan funtiona invatam prof dual si avea ca partener pe cel mai mare agent economic din oras ,e vorba de Autoliv. Asa ca psst, mucles,ciocu mic dom primar
  Ati adus invatam profesional din Resita pe acelas palier cu cel dinTeregova ,Progor sau Berzovia
  PS Cand plecati in orientare scolara, sa bateti din usa in usa o faceti doar in judet sau si prin Oltenia,Moldova ,doresc doar sa va pun merinde in traista si sa va caut incaltari usoare,comode sa nu faceti buba la picior.

 11. Negrea D.

  Un lucru pe care nu-l vede nimeni. Resita este orasul cu cea mai accentuata scadere demografica din Romania.Acest fapt se dataoreaza in principal coruptiei si a guvernantilor de dupa naul 1990. Un factor important la acesta depopulare a Resitei este invatamantul. Ani de zile toti inspectorii generali scolari au fost numiti pe criterii politice, fosti directori de colegii si licee si care nu i-a interesat viitorul Resitei. Cifrele de scolarizare si specialitatile s-au regasit in liceele din care au provenit acestia si fara nici un fel de legatura cu realitatea din teren. Adica, absolventii au fost si sunt viitori someri sau migreaza in alte orase pentru ca nu-si gasesc de munca pe piata muncii in disciplinele studiate. In stransa legatura este industria resiteana care incet, incet va falimenta din cauza lipsei fortei de munca, iar mai grav de atat este faptul ca nici investitori nu vin pentru ca nu au fosta de munca specializata sau chiar si muncitori necalificati. Obiective importante se realizeaza deja cu muncitori asiatici. Mai simplu spus: liceele si colegiile teoretice pregatesc viitori someri. Absolventii acestor unitati de invatamant nu au o meserie, nu stiu o meserie, nu sunt pregatiti pentru piata muncii. acest luru este valabil atat pentru cei care isi vor contonua studiile la facultati, care ulterior nu vor gasi de lucru si nu se vor intoarece inapoi, la fel si cei fara meserie, se duc in alte orase unde se vor specializa in alte domenii, etc. Copii acestora se vor naste in alte orase si vor ramane la scolile de acolo. Uite asa Resita se va depopola in continuare mai mult, iar pe viitor vom inchide sau comasa scoli, gradinete. Suntem singurul oras care are doar doua colegii tehnice, si vom ramana cu unul. Uitati-va la orasele din jur (Caransebes 4 colegii tehnice din 7, Deva 4 din 9, Dr.tr. Severin 5 din 9, etc)Forta de munca deja migreaza masiv. Spre Caransebes zilnic merg in trei schimburi autobuze cu muncitori. O treime din acestia sunt resiteni, o alta treime sunt de pe sate, iar restul caransebeseni. Eu zic ca este necesara infiintarea a cel putin inca doua colegii tehnice sau transformarea celor teoretice. Avem toate formele de relief, avem resurse minerale, potential hidrografic, avem foarte multa padure, se pot infiinta colegii tehnice : energetic. lemn, strungari. Colegiile tehnice atrag elevii din mediul rural.Acesti elevi greu fac fata la colegiile teoretice si nu vor avea o meserie. Loelgiile tehnice pregatesc meseriasi, cele teoretice viitori someri. Care colegiu sau liceu ofera ceea ce ofera Colegiul Tehnic Carasan ? (cazare, mancare, meserie).S-a facut o analiza pentru faptul ca mancarea si cazarea necesita personal nedidactic in plus ? Chiar si asa faceti o analiza reala, inclusiv in privinta costurilor per elev ca sunt mai mici cheltuielile decat la liceeele teoretice care oricum au si un numar mare de elevi? Duceti-va in teren si vedeti nu mai ascultati povesti si dati declaratii in necunostiinta de cauza sau din cauza unei proaste infromari.
  Sper sa va dea Dumenezeu mintea de pe urma si sa va ganditi bine ce faceti cu viitorul Resitei

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei