Inițiativă legislativă a PSD, în favoarea administrațiilor locale liberale din Caraș-Severin

psd modificare lege

Comisia de Administrație Publică din Senat a avizat favorabil marți proiectul de modificare a Legii 215 privind administrația publică locală. Una dintre modificările legii propune ca hotărârile referitoare la patrimoniul unităților administrativ-teritoriale să fie adoptate de consiliile locale și județene cu votul majorității simple (jumătate plus unu) a aleșilor locali în funcție. În momentul de față, conform prevederilor în vigoare, este nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor în funcție.

O inițiativă legislativă aparținând grupului PSD în 2014 și depusă la Senat fost reluată zilele trecute la Comisia de Administrație Publică din Senat. Conform modificărilor ce au primit aviz pozitiv de la comisie, proiectele de hotărâre ce privesc patrimoniul consiliilor locale și județene nu vor mai fi aprobate cu votul a două treimi din numărul consilierilor locali în funcție, ci doar cu majoritatea simplă, respectiv jumătate plus unu din numărul aleșilor locali din forurile deliberative. Proiectul de modificare a Legii Administrației Publice Locale mai are nevoie de aprobarea Comisiei Juridice a Senatului, după care va fi supusă dezbaterii în plen.

O astfel de modificare ar limpezi apele în consiliile locale din Reșița, Caransebeș și Moldova Nouă, administrații conduse de liberali, deși la nivel național liberalii consideră această inițiativă ca fiind „încă o lovitură statului de drept prin modificarea art. 45 din Legea 215/2001 ce prevedea ca hotărârile privind patrimoniul să fie adoptate cu votul a doua treimi din numărul total al consilierilor în funcție. Pentru a deține controlul absolut, PSD a votat, cu toată împotrivirea parlamentarilor PNL, USR, UDMR, ca deciziile să se adopte cu votul a 50%+1 din numărul consilierilor în funcție. Decizia luată în Comisia de administrație din Senat, Camera decizională în acest caz, va pune la discreția PSD gestionarea abuzivă a bunului public aflat în proprietatea administrațiilor locale, inclusiv în cazul Primăriei Capitalei”, arată într-un comunicat de presă senatorul PNL, Cătălin Toma.

În expunerea de motive a inițiatorilor este arătat faptul că modificarea adusă este menită să impulsioneze mediul de afaceri, fapt ce va stimula investițiile și implicit se vor crea noi locuri de muncă.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei