INEDIT! Peste 200 de picturi, expuse în geamurile fostului magazin Universal din Reșița!

universal

O expoziție cu totul inedită va fi vernisată vineri la Reșița. Fostul magazin Universal va prinde viață, în geamurile acestuia fiind amplasate peste 200 de picturi și desene al artistului Dumitru Gorzo. Ce este mai interesant, este că odată că lăsarea serii, operele artistului originar din Maramureș, vor fi iluminate, transformându-se în vitraliu întors, magazinul devenind practic un fel de casetă luminoasă. În paralel, alte creații ale lui Dumitru Gorzo vor putea fi admirate la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Îmi doresc să fac din Reșița un oraș boutique, iar un oraş boutique trebuie să fie deschis către cultură și artă contemporană care să transforme Reșița într-un oraș avangardist, participativ, colorat, prietenos și deschis din punct de vedere cultural și social. Îi mulțumesc lui Dumitru Gorzo că a acceptat invitația noastră de a deschide turul de expoziții la Reșița și vă aștept pe toți la vernisaj”, a  declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.

Dumitru Gorzo, (n. 21 martie 1975, Ieud, Maramureș), membru fondator al grupului Rostopasca, pendulează de mai bine de 12 ani între atelierul său din București și cel din New York. Expoziția pe care o prezintă la Reșița, la invitația primarului Ioan Popa, denumită „Picturi cu vârf și îndesat” este prima dintr-un tur de expoziții în toate orașele din România, o poveste despre imagine, cu lucrări vechi și noi.

Expoziția este o negociere între arta în muzeu și arta în spațiu public și caută să capteze câte potențiale vieți poate avea o lucrare.

Vor fi prezente lucrări consacrate în expoziția de la Muzeul Banatului Montan, o revizitare a unor serii de picturi cu țărani maramureșeni, babe mai ales, împreună cu un număr de sculpturi si basoreliefuri ce fac parte din «bestiarul» artistului.

Pe platoul din faţa muzeului va fi prezent «GHEORGHE», care reprezintă faza finală a unui șir de intervenții asupra casei părintești — o construcție realizată la începutul sec. al XX-lea, Ieud, Maramureș, de către bunicul artistului şi care își continuă povestea începută sub formă de casă în Maramureș, devenit casă ruptă, casă sculptură, obiect în fața Muzeului Național de Artă Contemporană în 2019, grămadă de lemne la Combinatul Fondului Plastic. Acum va reveni la viață într-o nouă formă în curtea muzeului reșițean.

Intervenție asupra Magazinului Universal Reșița,imobil inaugurat pe 1 Mai 1952 situat la intersecția străzilor Mihai Viteazu și Traian Lalescu, presupune amplasarea a  peste două sute de picturi și desene noi, pe toată suprafața vitrată a acestuia.

Noaptea, magazinul va fi inundat în lumină, picturile vor deveni vitraliu întors și magazinul va deveni un lightbox. Cărbunii din desenele și picturile noi au fost arși la Reșița”, transmit organizatorii.

Cele două expoziții vor putea fi admirate la Reșița până pe data de 30 august.

65a73ccb-aeed-4987-8366-8e7bbebeae0b

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei