Începând de azi se pot depune online cererile pentru șomaj tehnic

somaj

Angajatorii care vor să obțină indemnizație de șomaj tehnic pentru salariați pot depune, de azi, 1 aprilie 2020, cererile la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin. Depunerea documentelor pentru indemnizațiile aferente perioadei 16-31 martie 2020 se face în perioada 1-10 aprilie 2020.

De șomajul tehnic pot beneficia: salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență; dar și PFA-urile, întreprinderile individuale, profesii liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, care întrerup activitatea ca urmare a afectelor coronavirusului pe perioada stării de urgență instituită prin decret.

Pentru a accesa aceste fonduri alocate de Guvern, angajatorii trebuie să transmită următoarele documente: o cerere; o declarație pe proprie răspundere; lista angajaților, înregistrați anterior în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic.

Plata șomajului tehnic nu se face din fondurile angajatorilor, ci direct de către stat.

În cazul firmelor care au angajați prin contracte individuale de muncă, acestea vor primi banii în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor în conturile pe care le au la băncile comerciale. Ulterior, angajatorul trebuie să vireze banii către angajați în termen de 3 zile lucrătoare.

Pentru PFA-uri, întreprinderi individuale, profesii liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, plata se va face în conturile acestora în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor pentru perioada aferenă stării de urgeță.

Salariații pentru care angajatorul decide suspendarea temporara a contractului de muncă, din inițiativa angajatorului, pentru situația de șomaj tehnic, beneficiază de indemnizație plătită din bugetul fondului de șomaj, în procent de 75% din salariul brut de baza, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea legii bugetului asigurărilor sociale (Legea nr. 6/2020), pe perioada stării de urgență.

foto: PSnews

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei