Iacob Chișărău trimis în judecată de DNA

iacobchisarau

Fostul director general al S.C. Moldomin S.A, Iacob Chisărău, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În sarcina acestuia s-a reținut infracțiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. 

Conform procurilor, Iacob Chisărău, în calitate de director general al S.C. Moldomin S.A., a permis accesul reprezentanţilor societăți comerciale MinegoAG la documente (pentru studierea şi fotocopierea acestora) ce conţin date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată.

Aceste informații, existente la S.C. Moldomin S.A. ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorităţii competente.

Iacob Chisărău a pus la dispoziţia reprezentanţilor Minego AG aceste date şi informaţii clasificate, în mod cu totul interesat de obţinerea unei funcţii în cadrul acestei firme, având în vedere că societatea Moldomin se afla în insolvenţă, iar bunurile au fost scoase la licitaţie, se precizează în comunicatul de presă al DNA.

Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. Minego AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012.

Iacob Chisărău va fi judecat în stare de libertate.

Deasemenea a fost trimis în judecată și Sorin Berchimiș , care în calitate de director general la S.C. Ipromin S.A., a permis accesul unui cetăţean rus, colaborator al Minego AG, pentru studierea şi fotocopierea mai multor documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă. Acest lucru s-a realizat fără autorizarea sau acordul prealabil al autorităţii competente.

Cetăţeanul rus a fost oprit pe data de 19.10.2012 pe Aeroportul Internaţional „HENRY COANDĂ” din Bucureşti, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obţinute de la directorul general al S.C. Ipromin S.A., atât în format electronic (CD), cât şi pe suport de hârtie.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei