INEDIT! „Hai la Rudăria”! Comuna cărășeană, transformată într-o destinație turistică modernă

rudaria

Rudăria, cum este cunoscută comuna cărășeană Eftimie Murgu, ar urma să fie transformată într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în zonă. Acesta este scopul unui nou proiect derulat de Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrări de întreținere și reparații la morile de apă, se vor înlocui acoperișurile de tablă, se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puțin cunoscute din sat și va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand – produs la Rudăria și prin comercializarea făinii măcinate aici.

Rudăria este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare țărănești, însă nu este pusă în valoare așa cum trebuie. Astăzi, turiștii vizitează doar 6-7 dintre cele 22 mori pentru că nu știu cum să ajungă la celelalte. Stau o oră-două, după care se urcă în mașini și pleacă. Noi ne propunem să introducem toate cele 22 mori în circuit, să oferim posibilitatea turiștilor să le viziteze pe toate, să facă drumeții pe jos sau cu bicicleta, să descopere satul și oamenii, să cumpere produsele locului și să aibă toate motivele să stea peste noapte la pensiunile din sat”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

C. presa Hai la Rudaria 15.04 (21)moara prundulea

În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor fi organizate trei acțiuni cu voluntari. Prima dintre ele va avea loc luna aceasta, în perioada 14-16 mai. Voluntarii vor face curățenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreținere la morile de apă, vor monta indicatoare, vor participa la ateliere de morărit, panificație, ghidaj turistic etc. Cei care doresc să se înscrie la eveniment pot accesa acest formular online: LINK.Următoarele acțiuni, vor avea loc în vară și vor fi anunțate ulterior.

Este al doilea an când ne implicăm în renovarea morilor de apă din zona Banatului. De data aceasta însă, abordarea este una integrată și vom ajuta comunitatea locală să transforme Rudăria într-o destinație turistică accesibilă, atractivă și sustenabilă.Voluntarii companiei Orange și nu numai pot să dea o mână de ajutor în trei etape diferite pentru a amenaja zona, a repara morile de apă, a construi podețe și multe altele. Vă așteptăm la Rudăria!”, a precizat, la rândul său, Andrei Amarghioalei, shop manager Orange România.

Proiectul „Hai la Rudăria!” este finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

moara interiorfaina

foto copertă: Facebook (Banatul Montan)
Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei