Glorii ale sportului reșițean, omagiate de Consiliul Local Reșița!

Glorii ale sportului reșițean

Nume cunoscute ale sportului reșițean și cărășean au fost omagiate săptămâna aceasta la Consiliul Local Reșița, viceprimarul Ioan Crina a  înmânat diplomele de cetățeni de onoare ai Reșiței pilotului Lucien Hora, antrenorul emerit de atletism Iosif Corneliu Măzăran, fostei campioane la popice Maria Zsizsik și lui Ilie Pătruică, cel care a coordonat mișcare sportivă reșițeană în anii 60,70,80 și 90. Ceremonia de înmânare a diplomelor s-a derulat în debutul ședinței de Consiliu Local din această lună. 

Ați reprezentat cu cinste municipiul Reșița pe plan național și internațional, ați sprijinit sportul cu multe eforturi, dar și cu devotament. Ați format la rândul dumneavoastră generații de viitori campioni”, li s-a adresat la începutul ceremoniei viceprimarul Ioan Crina, celor mai noi cetățeni de onoare ai Reșiței, omagiați pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului sportului românesc.

Vizibil emoționați, cei patru omagiați, au mulțumit consilierilor locali pentru titlul acordat și au vorbit despre trecutul glorios al Reșiței în domeniul sportiv, dar au profitat și de ocazie pentru a atrage atenția aleșilor asupra diferitor probleme. Regina popicelor, așa cum este cunoscută Maria Zsizsik nu a ezitat în a cere sprijinul pentru UCM Reșița, uzina de la care va ieși la pensie peste doar câteva săptămâni: „Urez mult succes Consiliului Local și, dacă se poate, mai mult sprijin pentru UCM Reșița. Când ies în pensie peste vreo două luni, nu vreau să fiu ultimul angajat care pleacă”.

Cu lacrimi în ochi, Ilie Pătruică, cel  care s-a aflat timp de zeci de ani de zile la cârma sportului reșițean și în perioada căruia s-a construit Sala Polivalentă din Reșița, a mulțumit tuturor pentru bucuria pe care i-au făcut-o la amurgul vieții, întru-un moment în care simțea că a fost uitat de comunitate:

Cei mai frumoși ani ai vieții mele i-am petrecut pe stadionul din Valea Domanului, rămânându-mi în suflet glasul crainicilor de la radio, Nicolae Secoșan, Mureșan și Dan Ștefănescu: «Aici Valea Domanului, minutul 20, 1-0 pentru gazde, a marcat Dudu Georgescu». Toate urmate de aplauze, zgomote, strigăte din partea celor 10-12.000 de spectatori.

Drumul parcurs de mine în lumea sportului a fost plin de urcușuri și coborâșuri. Dar am reușit mereu să mă ridic și să continui cu demnitate ceea ce mi-am propus. Vă mulțumesc tuturor pentru bucuria pe care mi-ați făcut-o acum, în amurgul vieții, prin acordarea acestei distincții importante pentru mine“.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660203495083″]

Despre trecutul dar și despre prezentul și viitorul Reșiței în domeniul atletismului a vorbit reputatul antrenor Iosif Corneliu Măzăran, mișcat și el de distincția acordată de Consiliul Local Reșița.

„Vă mulțumesc tuturor pentru onoarea pe care mi-ați acordat-o. Deși sunt la o vârstă înaintată, voi lupta în continuare pentru sport. (…) Referitor la atletism, în 2012 a fost pentru prima oară în istorie când județele din vecinătatea Caraș-Severinului nu au avut nici un sportiv la Jocurile Olimpice. Noi, la Londra am avut onoarea să avem un atlet, pe Marius Cocioran, vom avea onoarea să-l avem și anul viitor, la Rio de Janeiro. Țin să vă anunț că în 2016, la Jocurile Olimpice, e posibil să avem trei atleți reșițeni”.

Onorat și emoționat de acordarea titlului s-a declarat și multiplul campion național la viteză în coastă Lucien Hora, care a profitat de ocazie pentru a face o pledoarie pentru organizarea la Reșița, a unui memorial Werner Hirschvogel.

El a ținut sus ștacheta sporturilor cu motor la Reșița. (…) Anul acesta, am vrut să organizăm Memorialul Werner Hirschvogel, dar din păcate n-am avut șansa să îl putem onora pe Werner și toți sportivii reșițeni  care au fost campioni și nu numai ai sportului cu motor. Prin această distincție oferită, care mă responsabilizează și mai mult, e de datoria mea să vin la dumneavoastră și să vă cer ajutorul, să nu lăsăm să moară sportul cu motor al Reșiței. Sper ca în 2016 să putem organiza această competiție și să ducem mai departe sportul cu motor, să creem noi campioni”, a declarat Hora.

Municipiul Reșița are în prezent peste 160 de cetățeni de onoare.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei