Una din cele mai grave probleme de mediu din județul Caraș-Severin pare să fie tot mai aproape de rezolvare. Poluarea cu particole de praf de la fosta haldă de steril a companiei Moldomin afectează de ani de zile atât zona Moldova Nouă cât și vecinii de pe malul sârbesc, dar conform prefectului de Caraș-Severin, Matei Lupu o parte din respectivul iaz a fost deja umectată, astfel încât oamenii din zonă nu vor mai fi nevoiți să se „lupte” cu norii de praf ridicați la fiecare adiere de vânt.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a deplasat săptămâna aceasta în zona Moldova Nouă, acolo unde sunt în derulare ultimele lucrări la instalaţia de umectare a plajei iazului Boşneag, aparținând exploatării miniere Moldomin Moldova Nouă.
Investiţia este derulată prin Ministerul Economiei şi constă în construcţia unei staţii de pompare, realizarea unui sistem de conducte pe o suprafaţă de 120 ha şi montarea unui sistem de aspersoare (tip aripi de ploaie) pentru umectarea iazului, astfel încât particulele fine de praf provenite de la deşeurile miniere să nu mai fie antrenate de vânt și să polueze localitățile limitrofe, punând în pericol sănătatea umană.
„Lucrările din cadrul proiectului Executarea instalaţiei de umectare a iazului Boşneag Extindere Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin sunt executate în acest moment în proporţie de 90 la sută. Pentru judeţul Caraş-Severin poluarea de la Moldova Nouă reprezintă o problemă de mediu foarte importantă, cu atât mai mult cu cât vorbim, în acest caz, de poluare transfrontalieră.
Guvernul României, prin Ministerul Economiei, finanţează acest proiect de umectare a iazului, iar la ora actuală sunt montate în totalitate conductele principale şi, parţial, pe o suprafaţă de 40 ha, aspersoarele. Într-un final, după ani de zile în care s-a încercat găsirea unei soluţii, am reuşit să văd o parte din iaz umectată.
Din discuţiile pe care le-am avut la faţa locului cu reprezentanţii firmei care execută lucrarea, urmează ca până la sfârşitul acestei luni să fie montate aspersoarele pe toată suprafaţa iazului, iar proiectul, finalizat”, precizează prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.
De ani de zile deja, în perioadele secetoase, vântul ridica praful din haldă şi-l împrăştia în zonă, atât în România, cât şi în Serbia. În anul 2016, după o reclamaţie a vecinilor din Serbia, Uniunea Europeană a avertizat România. Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României şi a reclamat Statul Român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Curtea a pronunţat sentinţa împotriva Statului Român prin care impunea adaptarea legislaţiei la directivele UE şi luare de măsuri urgente pentru a rezolva situaţia.
Diana RADU