Ideea de a ne hrani tradițional, echivalează pentru mulți, cu ideea unei mâncăruri cu gust bun dar cu grija de a numara permanent caloriile . Bucătăria românească se bucură de o gamă variată de produse de carne, lapte, lactate, produse din lapte, specifice prin gustul, aromele folosite precum şi prin tehnicile de elaborare. Bogăţia vânatului răspândit în pădurile româneşti a adus după sine ştiinţa preparării vânatului în diverse mâncăruri şi preparate.
Prin emigrarea culturilor, bucătăria românească a fost influenţată de bucătăria balcanică, de germană, sârbească, italiană, turcă, şi maghiară, dar nu numai, ştiut fiind faptul că diversitatea gusturilor şi rafinamentul preparatelor din toate ţările lumii sunt apreciate de marii cunoscători ai tradiţiilor popoarelor. Prin formarea sa daco-romană, cultura gastronomică a poporului român a moştenit numeroase obiceiuri culinare: de la romani vine plăcinta, turcii au adus ciorba de perişoare, grecii musaca, de la bulgari moștenim o largă varietate de mâncăruri cu legume, iar şniţelul este importat de la austrieci.
Prânzul obişnuit conține din trei feluri de mâncare: ciorbă sau supă, din carne şi legume, sau numai din legume mai ales pentru zilele de post, sau salate de legume, carne; felul doi mâncare alcătuit din legume, sau legume şi carne în diferite moduri de preparare, soteuri, mâncăruri, fripturi, etc.; felul trei, desertul, alcătuit din prăjituri, plăcinte, fructe, tarte sau preparate din aluaturi şi fructe. Pentru zilele de sărbătoare, duminica sau praznicele creştine, se adaugă la masa de prânz aperitive cum ar fi salate de legume sau carne însoţite de diverse sosuri, mezeluri, pateuri de carne, brânzeturi sau preparate cu brânză, plăcinte, merdenele, pateuri, şi se adaugă un desert mai bogat, cum ar fi cozonaci, prăjituri, torturi, brânzeturi cu fructe.
Acum, la 35 de ani,tânărul și cunoscutul nostru almăjan Executive-Chef Marian Popovici ne destăinuie și ne demonstrează că oricine are putința de aface diferența dintre mâncarea traițională românească sănătoasă din Valea Almăjului și un meniu de local zilnic. Într-o discuție cu accesta, am remarcat simplitatea și dăruirea cu care este înzestrat acest tânăr, zicându- ne printre altele la un pahar de vin de casă:
Am umblat prin România în lung și în lat și nu mi-a fost de-ajuns, am trecut peste hotare, dar nu am lăsat un moment graiul, datinile, obiceiurile și tradițiile moștenite de la străbuni și nu am uitat nici pentru o clipă că sunt român, român din Valea Almăjului, acolo unde natura prin Cascada Bigăr și Morile pe apă de la Rudăria m-au chemat să mă întorc la vatra străbună, la sânul bunicii, în satul copilăriei mele la Eftimie-Murgu (Rudăria). Aici am reîntâlnit frumusețea sufletească a țăranului autentic, dragostea pentru aproapele tău și masa plină de produse culinare tradiționale în pragul sărbătorilor creștine și a sărbătorilor sătești: mămăliga (Coleșa) din făină de porumb măcinată la morile de apă, brânză friptă în tigaie, sarmale fierte în oala de pământ, mieii fripți în brucă, atunci când se măsoară oile, balmăjul din caș de oaie fiert în cazan la răznitul oilor, gogoși ( croanfe) din făină de grâu când primim oameni dragi în casă, cozonacul cu nucă, mac,urdă și răchia fiartă cu sâmburi de nucă ca să spele greața. Și dacă tot m-am întors acasă, aceste delicateți vreau să le ofer cu drag miilor de turiști ce vizitează Cascada Bigăr, la restaurantul cu același nume, cu meniu tradițional, specific almăjan, ce va fi deschis la începutul lunii mai în acest loc minunat, unde natura îți insuflă poftă de viață. O să fie ceva deosebit, deoarece un strop din sufletul meu va fi incredientul de bază ce va da cel mai bun gust.
Ne bucurăm pentru buna lui prestanță atât acasă, cât și în străinătate, rămânându-mi în minte delicioasele delicatese creeate cu multă iscusință.
Marian, ne-a dat de inteles că o să ne mai revedem, acolo, unde frumusețea este le ea acasa, la Cascada Bigăr, dar asta de Paște, atunci când adevărata valoare se va vedea în farfuria fiecărui turist ce va vizita Cascada Bigăr la noul restaurant ce se va inaugura tot atunci.
Ne-a promis totuși, că ne va da periodic câte o rețetă pentru a nu lăsa să se plictisească gospodinele.
Cu ospitalitatea care-l caracterizează, ne-a oferit și câteva repere gastronomice dragi lui pe care le vom publica în premieră pentru gospodinele noastre, aici la Reper 24h, urându-le tuturor gurmanzilor și nu numai: Poftă bună!
Ciolan îmbătat cu bere
Supă cremă de praz
Supă de roșii
Supă cremă de dovleac cu păstârnac afumat
Ștrudel cu mere mentă și lămâie