GÂNDIRE AFORISTICĂ (47)

modelmic

Erosul nerepresiv slujește sexualitatea, afirmă unii psihosexologi. Cel represiv, conviețuirea socială. Conflict de muncă deschis.

#####

“Însă acolo unde există pericolul / Se ivește și ceea ce aduce salvarea.” Friedrich Hölderlin.

Începând cu generația lui s-a renunțat la umanioare. Salvarea a venit aproape la comandă: în funcțiile cheie au fost puși inculți cu carnet de partid. Acceptați așa neterminați cum erau. Halal, salvare socială, materială și spirituală! Mai ales spirituală…

#####

Organizarea statală imaginată de Platon nu s-a impus. De atunci încoace, de-a lungul a două milenii și jumătate, conducătorii fug ca dracu’ de tămâie de filosofie și cultură. Și Themis ține într-o mână balanța, iar în cealaltă o spadă. Nu o carte. Cu o carte în mână și nelegată la ochi ar fi schimbat poate istoria.

#####

VARIANTA COMPROMISULUI

Stăpâni ai rațiunii sau robi ai instinctelor? Einstein sau Freud? Prea mici pentru un război atât de mare. Ba suntem chiar pacifiști din principiu.

#####

În artă și știință e credință. În credință este vocea disperării, a golului și nădejdii. Unde-i mântuirea?

#####

 Octavian Apahideanu

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei