GÂNDIRE AFORISTICĂ (23)

GÂNDIRE AFORISTICĂ (23)

 • Patetism retoric sau simplitate în exprimare?
 • Roşu si albastru. Temperament si educaţie.

#####

Chemare: ai putea face bine.

Conştiinţă: faci bine, cât poţi de bine.

Har: poţi face, faci şi excelezi în a face bine.

Restul: sunt mai mult capricii.

#####

“Văd încă o dată, limpede că un om mare nu poate fi imitat. Tot umanismul asta visează: să ofere prototipuri care să fie, într-un fel sau altul, imitate.” “Dacă nu se realizează pe cont propriu, orice viaţă e o nereuşită.” (Constantin Noica)

Piedestal autodidactului?!

Mişcările balerinului sunt precedate de învăţarea mersului biped. Apoi, urmează Academia de Balet de la Sankt Petersburg, cu maeştri consacraţi, care predau mişcările de bază, corecte. De-abia apoi individualitatea artistului îi poate continua devenirea. Pablo Picasso şi Salvador Dali nu s-au clădit pe aer, apă şi senin.

#####

Gilles Personne de Roberval, matematician, fizician, filosof, cartograf, profesor (Sec. XVII) si inventator al balanţei omonime a cântărit bine o întrebare demnă de frontispiciul parlamentelor: “Qu’est-ce que cela prouve?” Cât progres s-ar înregistra, dacă orice intervenţie/dezbatere/lege/acţiune ar începe cu această întrebare eliminatorie.

#####

“Când răsare geniul, dispar şcolile.” George Călinescu.

Si… se va naşte o nouă şcoală. Măcar pretinsă. Unii mănâncă toată viaţa o pâine albă, revendicându-se din şcoala lui C.N., să zicem.

#####

 

Octavian Apahideanu

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Dieter

  Domnule Apahideanu va citesc cu o reala plăcere si va redescopăr in zona aforistică unde excelati iar asta nu e neaparat de rău … Gândiți in continuare aforistic, noua ne place

 2. Octavian Apahideanu

  Mulțumiri pentru apreciere. Și pentru consonanța de bucurii spirituale în acest domeniu, impus poate și de epoca actuală, a crizei de timp. Fie să ne bucurăm în continuare. Tot binele!

 3. Octavian Apahideanu

  Mulțumesc și mă bucură comunitatea nostră de gusturi. Tot binele și să continuăm comunicarea. :)

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei