Fostul viceprimar al Reșiței, Sorin Simescu, despre „cutremur“

modelmic

În cursul zilei de astăzi am fost contactați de către fostul viceprimar al municipiului Reșița, Sorin Simescu, cel care, după un lung șir de articole apărute în presa locală a decis să își exprime punctual de vedere, în legătură cu acuzele care i se aduc.

Pentru Reper 24, Simescu a declarat: „dacă la începutul acestei campanii de presă referitoare la presupusul prejudiciu cauzat de foștii primari ai Reșiței, Liviu Spătaru, Mihai Stepanescu, de viceprimarii Ioan Crina și subsemnatul, precum și de directorul economic al Primăriei Reșița, Maria Uzum, am ales să nu iau niciun fel de atitudine, iată că lucrurile au căpătat în ultima perioadă, în opinia mea, o tentă politică, și deși, personal am ieșit din viața publică, mă văd nevoit să lămuresc anumite aspecte legate de persoana și activitatea mea în funcția pe care am deținut-o.

Din capul locului, vreau să să fie cunoscut faptul că investiția Primăriei Reșița în realizarea producției de energie electrică și termică cu ajutorul cazanelor pe  biomasă a fost inițiativa exclusivă a administrației PNL aflată la conducerea primăriei Reșița între anii 2004-2008. Această investiție a fost demarată în baza unor studii pur fanteziste prin intermediul unei firme din Slovacia, a cărei experiență în domeniu se rezuma la furnizarea energiei termice într-o localitate cu aproximativ 3000 de locuitori, nicidecum a unui oraș precum Reșița.

Faptul că la preluarea mandatului, în luna iunie 2008, de către o nouă administrație, aceasta din urmă studiind temeinic planul de afaceri propus de administrația PNL din perioada 2004 – 2008, a ajuns la concluzia că este o investiție dezavantajoasă și nefezabilă pentru comunitate, a dus la o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a amânat această investiție, partenerii slovaci fiind invitați pentru a clarifica o serie de aspecte neconcordante. În același timp, o altă suspiciune a fost trezită de graba cu care Primăria Reșița condusă de administrația PNL, a făcut acea plată de 2.237.000 lei tocmai între Turul I și Turul II al alegerilor locale din 2008.

În urma discuțiilor cu partea slovacă, avute de reprezentanții primăriei Reșița, aceștia ne-au asigurat că investiția se poate realize și că vor începe de îndată lucrările pentru finalizarea și punerea în funcțiune a instalațiilor respective.

Spre dezamăgirea noastră, a tuturor celor care doream să dăm o șansă termiei reșițene, până în anul 2010, cu toate că am avut nenumărate promisiuni și întâlniri cu partea slovacă, situația a rămas în faza de proiect, singurul investitor fiind Consiliul Local Reșița prin hotărârile luate de vechea administrație PNL.

Drept urmare, am hotărât în interesul urbei, în ciuda unor divergențe între PSD-PDL existente la vremea respectivă în Consiliul Local Reșița, să încercăm să recuperăm măcar investiția de 2.237.000 lei pe care administrația PNL a făcut-o într-un proiect dovedit un eșec lamentabil. Prin urmare s-a inițiat acel proiect de hotărâre privind vânzarea către partea slovacă a acțiunilor Consiliului Local în vederea recuperării la buget a sumei mai sus amintite, lucru care de altfel s-a și întâmplat. Menționez că la vremea inițierii proiectului, fiind o administrație locală nouă, noi nu am cunoscut faptul că banii plătiți într-o grabă cel puțin ciudată de vechea administrație PNL, provin dintr-un credit bancar contractat de aceasta. La fel de curios mi se pare și faptul că, deși toți consilierii locali PNL membrii ai noului Consiliu Local au făcut parte și din vechiul Consiliu Local 2004 – 2008 în momentul supunerii spre aprobare a proiectului de hotărâre amintit, aceștia nu au făcut cunoscut faptul că acești bani sunt dintr-un credit bancar, lucru pe care cu siguranță îl cunoșteau, deoarece Consiliul Local din care au făcut parte l-a contractat.

Ca o dorință pe care o exprim public, l-aș ruga pe actualul primar ales al Municipiului Reșița, domnul Ioan Popa, să aprofundeze problema ridicată de domnia sa, în sensul de a afla cine a făcut parte din Consiliul de Administrație al acestei asocieri cu partea slovacă, cine a fost reprezentantul firmei slovace în Reșița, precum și cine a făcut parte din numeroasele delegații care s-au derulat pe parcursul perioadei 2004 – 2008 în Slovacia și cine a purtat în cadrul acestora negocierile cu partea slovacă?

În final îmi exprim convingerea că domnul primar Ioan Popa va răspunde acestor întrebări pe care i le adresez în mod public, cu teama că edilul va constata că replica „cutremurului“ pe care l-a declanșat se va resimți la nivelul de vârf al conducerii filialei județene a PNL Caraș-Severin.

În rest, ca un ultim punct de vedere îmi exprim încrederea deplină că justiția va face lumină în cazul așa zisului prejudiciu creat de cei amintiți la începutul dialogului nostru“, a afirmat Sorin Simescu, fostul viceprimar al Reșiței în perioada 2009 – 2012.

 

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

6 Comentarii

 1. pixar

  Asa, si tu ai ajuns la primarie pe bune, datorita geniului creator de care ai dat dovada. Si voi, si cei din alte partide, rotiti de zeci de ani pe aceleasi functii sunteti niste NIMICURI care v-ati cocotat pe functii de conducere pe intelegeri incheiate la birt. Asa a fost si poate mai e la primarii, consilii judetene si in alte locuri unde domneste legea bugetara. Toti ati cunoscut problemele si ilegalitatile comise dar acum, in campania electorala veniti sa va dezvinovatiti. Pai sa nu scuipi in urna de vot?

 2. Stan patitu

  Sorry,Sala,orasul slovac respectiv,are 25.000 de locuitori!Sorine, macar de te uitai pe net!Iar aprecierea “studii pur fanteziste”,trebuie facuta de un specialist in domeniu, zau asa!In rest,cam asa au stat lucrurile, cu observatia ca majoritatea CL,desi era PDL-ista ,s-a lasat dusa de Stepanescu si asa s-a amanat investitia!Liviu Spataru a fost de buna credinta cand s-a demarat asocierea,ce amestec mai are el dupa ce lucrurile erau pe fagasul cel bun.Iar daca investitia NU s-a realizat , ce treaba are cu asta Spataru?Aaaa, da, altii vinovati incearca sa scape ei!

 3. Soric

  Şşeeee ? Nu datî ia io, ia datî la mine două, nu facî ia io la ia nica, ia datî prima. Ce minion ? Habar nu aveti, se ia asa: o licuțî di apa cu orzoaica icişa si malț icişa si daca le amesteci si la lasi câto la fermentat, obții o biomasa foarte buna si gustoasa, din care poti sa bei de dimineata la prima ora pana ma ia dracu. Bine, eu nu am rabdare sa fermenteze complet, si mai bag botul la biomasa, de m-am umplut tot pe la gura de borhot. Plecati bre cu fiola de aici ca vomit pe voi, veni-mi-ar sila de cei carora nu le place sa linga o halba mare de biomasa dimineata la ora 7.00.

 4. Por Cwl

  Legenda spune ca Micul Muc merge seara de seara la gradina Zoo. Dar nu merge si el ca tot omul sa zavă animalele. Nu domnule, el merge sa adune balega de urs, pe care mai apoi o pune intr-o pufoaica traditionala si o lasa la mustarit. Aceasta pufoaica este mai apoi fiarta de acest individ in cazanul lui de cupru pentru biomasa si astfel ia nastere aceasta minunata ambrozie pe care impielitatul o consuma zilnic, motiv pentru care se si comporta asa cum vedem toti ca se comporta. Tot legenda spune ca pârlitul are 100 de zile de cand nu mai bea. Dar aceste zile nu sunt consecutive, nu, e vorba de un total de 100 de zile de cand s-a nascut el,un mare nima-n-drum.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei